Már a kórházakat sem kímélik…

  •  
  •  
  •  

Február 1-én ellopták a Károlyi Kórház főbejáratának antik rézkilincsét. Hogyan történhetett?

Dr. Hollósi Antal megbízott orvos-igazgató :
– Sajnos nem új keletű a jelenség, rendszeresen előfordul rongálás, lopás, időnként kirabolják az ital automatáinkat is. Az viszont új, hogy a különböző értékesebb színesfém tárgyakat, alkatrészeket kezdik eltulajdonítani. Február 1-jén a kórház és a társadalmi szervezetek által közösen felújíttatott, Károlyi címeres díszkapunk meglehetősen erősen, szakszerűen rögzített sárgaréz kilincsét vitték el. 

– Mindezt fényes nappal tették?
– Késő délután lehetett, mert egy szemtanú fél 5 körül még a helyén látta, 5 órakor viszont már nem volt meg. Sajnos, ennyire felbátorodtak, elszemtelenedtek a tolvajok. Mi csak annyit szeretnénk a civil társadalomtól kérni, hogy azt az értéket, amit az épület, maga a kórház képvisel, próbálják jobban megbecsülni. Kérjük, hogy ha valakinél eladási szándékkal jelentkeznek a tolvajok, jelentse ezt. Itt első sorban a színesfém-felvásárlók segítségét kérjük, hiszen valószínű, hogy akik elvitték, megpróbálják mielőbb értékesíteni.

– Tudják majd pótolni ezt a szép tárgyat?
– Nagy költségek árán elképzelhető. Valószínűleg az Újpesten működő civil szervezetekhez fordulunk majd segítségért, hogy akár anyagiakban, akár az alapanyag megszerzésével, akár szakmunkával járuljanak hozzá a kilincs legyártásához. Addig természetesen használhatóvá tesszük a zárat. Nyilván nem egy ilyen díszes darabbal, hanem valamilyen egyszerű, olcsóbb kivitelűvel pótoljuk.
Őszintén szólva nem hiszem, hogy az eredeti valaha is előkerül, de remélem, hogy felhívásunkat követően kicsit talán mindenki jobban odafigyel környezetére, közös értékeinkre.