•  
  •  
  •  

Legalább március elejéig maradnak a korlátozások – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

A novemberben meghozott intézkedéssel sikerült meggátolni a járvány gyors terjedését, így oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne, és újabb szigorú korlátozásokat okozna, amíg nincs vakcina – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a kormány kérni fogja az Országgyűlést a különleges jogrend meghosszabbítására. A jelenlegi korlátozásokat egyelőre március 1-ig hosszabbítják meg. Hozzátette: ha lehetséges lesz, az első lazítás a vendéglátóhelyeket érinti majd.

Gulyás szerint két esetben van esély enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább enyhül, illetve, ha kellő számban rendelkezésre áll majd oltóanyag.

Leszögezte: egyelőre március elejéig az oktatásban is maradnak a jelenlegi szabályok, az érettségiről azonban még nem tudott nyilatkozni.

 

1 millió beoltott felett automatikus engedély

A Pfizer vakcinákból eddig 27 milliót szállítottak ki, ennek majdnem fele az Egyesült Államokba ment, az EU-ba összesen 8,5 millió vakcina ment a Pfizertől. Ez az érdemi védekezéshez kevés – mutatott rá a miniszter.

A kormány mindent megtesz, hogy a 70%-os oltottsági szintet elérjük- mondta a miniszter, és ezért további vakcinákra van szükség  Az AstraZeneca vakcina kapcsán hangsúlyozta: ez a típusú oltás brit engedéllyel rendelkezik, az EU azonban nem engedélyezte még a vakcinát, ezért Európában nem oltanak vele. Az Egyesült Királyságban azonban már decemberben is oltottak ezzel az európai oltóanyaggal, a magyar jogszabályok szerint pedig ez alapot adhatott a hazai engedélyezésre.

A Szputnyik orosz vakcináról elmondta:  a magyar hatóságok két hónapos vizsgálat után engedélyezték. Úgy véli, ez egy biztonságos vakcina, ami megfelelő technológiával készült, amit Gulyás szerint az is bizonyít, hogy a németek is az engedélyeztetésen dolgoznak. Idézte a német kormány álláspontját is, mely szerint az oroszokkal való együttműködés most semmilyen politikai vita tárgyát nem képezheti.

“Mi szerződést kötöttünk az oroszokkal, ha ezt betartják, akkor február végéig 300 ezer ember beoltására elég vakcina érkezik” – árulta el a miniszter, hozzátéve: jelenleg az orosz az egyik legjobban rendelkezésre álló vakcina.

Gulyás Gergely elmondta: felgyorsítják az oltások hazai engedélyezését. A kormányzati tervek szerint a jövőben minden, a világban alkalmazott olyan vakcina, amit már 1 millió embernél többen megkaptak, mintegy automatikusan megkapja majd a magyarországi felhasználási engedélyt, de azért a felhasználás előtt majd még a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megvizsgálja az ilyen vakcinákat.

A miniszter szerint a módosítás a kínai Sinopharm vakcináját érintheti elsőként. Ebből 250 ezer embernek elegendő, összesen 500 ezer adagot rendelhet hamarosan a kormány. A Sinopharm vakcinájáról január közepén úgy nyilatkozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője, hogy gyártási folyamata biztonságos.

Gulyás hozzátette: ezzel a hatóanyaggal már 15 millió embert oltottak be többek közt Szerbiában. A kormány álláspontja az, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinával oltja be magát, de minél több oltást akarnak rendelkezésre bocsátani. Így a kormány a veszélyhelyzeti felhasználást engedélyezi azoknál a vakcináknál, amelyek külföldön is kaptak engedélyt, viszont a magyar hatóságok még külön is ellenőrizni fogják az oltásokat.

 

Nagy a baj, de marad a szigor

“Tudjuk, hogy a vendéglátóknál nagy a baj” – ismerte el a miniszter, hozzátéve: felgyorsítják a bértámogatások kiutalását a szektorban. A február elsejére meghirdetett tömeges, tiltakozó jellegű vendéglátóhely-nyitási akció szerinte nem számít polgári engedetlenségnek, mivel ahhoz „valamilyen magasabb rendű cél” társul és nem „anyagi haszonszerzés”.  A hatóságok is ennek szellemében fognak eljárni, és legalább hat hónapra bezárják azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek megszegik a korlátozásokat.

A kormány további 45 milliárd forintot fordít a kisboltok támogatására. További cél, hogy olyan közösségi terek jöjjenek létre, ahol gyógyszertárak is legyenek, valamint az a cél, hogy kisboltokban is lehessen vény nélküli gyógyszert venni.

Gulyás Gergely azt is bejelentette: 85 ezer, illetve 110 ezer forintra nő a közfoglalkoztatási bér és a garantált közfoglalkoztatási bér.

, , ,