Másodállásból hivatás

  •  
  •  
  •  

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára oktatási elismeréseket adott át január 19-én, a Szépművészeti Múzeumban megtartott ünnepségen. Németh László-díjban részesült Koronka Lajos, a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója a középfokú oktatásban végzett nevelőmunka, a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

– Miként fogadta a szakmai elismerést?
– Meglepődtem, nem számítottam rá. Nagyon szeretem a hivatásomat, bár a sikerek mindig örömmel töltenek el, az egyéni elismerésre nem szomjaztam. Ezért az első gondolatom az volt, miként lehetne a kitüntetést az iskolának adni. Igazgatóként ugyan karmester vagyok, de a zenei hasonlatnál maradva, a dirigens, jó esetben, nem ad ki egyetlen hangot sem. Iskolánk eredményeit ezért közös sikernek érzem, és a díjat az iskolai közösség elismeréseként értékelem.

– A méltatásban az áll: a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett munkát ismerik el.
– Szép gondolat ez a díjat adományozók részéről, a Németh László-díj valóban erről szól.  Pedagógusként tapasztalom, a szakképzést olykor összetévesztik a munkaerő piaci képzéssel. Pedig a szakma elsajátításakor legfontosabbnak az alkotás örömét és annak személyiségformáló hatását tartom.  Meggyőződésem, ha valaki szívesen és tehetségesen alkot, sikeres lesz az elhelyezkedésben is.

– Ön újpesti pedagógus dinasztia tagja, édesanyja, testvére, felesége is tanár. A gyerekek is fogékonyak az oktatás iránt?
– Ezt még nem lehet tudni. Bár az ő korukban még én sem a katedráról álmodoztam. A Műegyetemen is a kíváncsiság terelt előre, szerettem volna minél több szakmát kipróbálni. A pályakezdés első éveiben „gyűjtöttem” a munkahelyeket, négyet, ötöt – két, három év alatt. Kipróbáltam a tervezést, a termelő vállalatot, különböző helyeken dolgoztam, volt, hogy az előléptetés helyett a felmondást választottam. A pedagógia közelébe az esti, levelező tagozatos oktatás során kerültem. A másodállásból lett nagyon rövid idő alatt főállás és hivatás.

B. K.


Koronka Lajos Újpest 9. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselője, az oktatás a szakterülete. A közösségi munkája egybecseng a hivatásával. A Közművelődési, oktatási bizottság elnöke.