Másodfokú riasztás a viharos szél miatt

  •  
  •  
  •  

Másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű szél miatt Budapestre és Pest megye több járására kedd délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken a következő órákban óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre is számítani lehet.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: viharos széllel, intenzív csapadékkal, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött.

Mint írták, a már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén területi átlagban is 20 milliméter feletti napi csapadék várható. Kisebb körzetekben másutt is lehullhat hasonló mennyiség.

Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén, estétől pedig északkeleten is várhatóan elérik a 60-75 kilométeres erősséget. A Balaton térségében, a budai hegyekben és a főváros budai oldalán 80-90 kilométeres széllökések is előfordulnak. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, majd éjszaka keleten is mérséklődik.

A front mentén délutántól a Tiszántúlon és északkeleten valószínű zivatar, amelyet kisebb méretű jég, viharos szél kísérhet, és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet. Heves zivatarnak viszont kicsi a valószínűsége – írta a meteorológiai szolgálat.

A kedd éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint másodfokú figyelmeztetés csak Budapesten és Pest megyében van érvényben az erős szél miatt. A citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést 12 megyére adták ki, amely területeken szintén lehetnek 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

MTI