Másodfokú riasztás – Budapesten is leszakadhat az ég

  •  
  •  
  •  

Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső és keleti részére.

A szakemberek szerint a heves záporokból, zivatarokból több helyen hullhat rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék (kis eséllyel akár 50 mm fölött). A Dunántúl déli, délnyugati részén területi átlagban is nagy mennyiségű eső várható. Szerdán már csak elszórtan lehet zivatar, amelyhez szintén társulhat felhőszakadás.

Kedden többfelé várható zivatar. A zivatarokhoz főként az ország középső és keleti felén nagyobb méretű jég és károkat okozó széllökések társulhatnak; ezek erőssége meghaladhatja az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

Szerdán északkelet felől felszakadozik a felhőzet; erősen és gyengébben felhős időszakok és helyek egyaránt lesznek. Zápor, zivatar bárhol kialakulhat, kisebb eséllyel északkeleten. Kezdetben a keleti, délkeleti, szerdán az északkeleti szél többfelé megerősödik, északkeleten és zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 29 fok között valószínű.

Csütörtöktől vasárnapig

Változékony időre számíthatunk. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzet mellett mindenütt várható több-kevesebb napsütés. Az időszak elején és közepén elszórtan, a végén már több helyen alakulhat ki zápor, helyenként zivatar is előfordulhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 25 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 12, 17, az időszak második felében többnyire 7, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 23, 28 fokról az időszak végére általában 18, 24 fok közé csökken.

Nem lesz front felettünk

Lassanként kelet felől távolodik a többfelé csapadékot okozó légörvény, front nem lesz felettünk. A fülledt, meleg idő elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket terhelheti meg erősebben.