Mászó- és alpin oktatóközpont nyílt Újpesten

  •  
  •  
  •  

Egy évvel ezelőtt a volt Újpesti Cipőgyár hőközpontjának épületében akár háborús filmet is forgathattak volna. Mintha bombatámadás érte volna az építményt, beomlott tető, düledező falak, a semmibe meredező vasbeton oszlopok ékesítették a helyszínt. Akkor még a legoptimistábbak sem gondolták, hogy néhány hónap elteltével egy mindent kielégítő mászó- és alpin oktatóbázist nyithat meg Wintermantel Zsolt.

A polgármester rövid beszédében gratulált a vállalkozóknak és a kivitelezőknek a projekt megvalósításához. Biztosította őket, hogy Újpest a falmászók mellé áll, ha az olimpiai részvételért indítanak kampányt a sportág képviselői.

A felújított épület közel 450 négyzetméter alapterületű. Egyik részét, amely 15 méter magas, sportmászásra és ipari alpin oktatásra használják majd a jövőben. A sportmászó fal a legmagasabb Magyarországon, és ipari oktatás helyszínként egyedülálló Közép-Magyarországon. A kisebbik szárnyban az öltözők, oktatóterem valamint egy kisebb boulder (alacsony magasságú, nehézségi mászás) gyakorlására kialakított terem kapott helyet. Az épület melletti területen a szabadtéri boulder, a szabadtéri ipari alpin oktató platform és a közel 50 méter magas gyárkémény tavasztól áll a mászók rendelkezésére.

Kővágó Károly, a BigWall-Alpin ügyvezetője elmondta, hogy a központban helyet kapnak a versenyszerű sportmászó edzések és az amatőrök is lehetőséghez jutnak. A sportoláson kívül az ipari alpintechnikai oktatás – kezdők és haladók – számára szintén szerepel a kínálatban. De, várják a barlangászok és a speciális mentőszolgálat munkatársait is oktatásra illetve továbbképzésre. Az ügyvezető végül kiemelte, a projekt finanszírozására EU-s támogatást kaptak a GVOP mikro vállalkozások számára meghirdetett forrásból.

(gergely)