Matekoljunk együtt! – Csányi Szilvit kérdeztük első kisregényéről

  •  
  •  
  •  

A matematika nem tartozik a kedvenc tantárgyak közé és sok nehézséget is tud okozni a gyermekeknek az iskolában. Csányi Szilvi Kimatekoljuk! című első kisregényével megpróbálja közelebb hozni a matek szépségét a fiatalokhoz.

fotó: www.csanyiszilvi.hu

Miről szól pontosan a könyv?

A történetet két nézőpontból mesélem el, két hatodikos diák – Liza és Dani – szemszögéből. Liza utálja a matekot, Dani viszont nagyon szereti és nagyon jó is benne. A közelgő felvételi miatt Lizának is fontos, hogy jobb jegyeket szerezzen, így a szülői ármánykodásnak köszönhetően Dani korrepetálni kezdi őt. A könyvben az ő történetüket ismerhetjük meg két nagyon különböző szemszögből. A két fiatal az elején még nem is sejti, milyen szokatlan helyzetekbe fognak kerülni és mennyi új érzéssel kell majd megküzdeniük. A könyv végére azonban kiderül, hogy vajon együtt sikerül-e kimatekolniuk a megoldást minden problémájukra.

Miért pont ez lett a téma?

Bevallom, van egy személyes indíttatás is, mert én sem szerettem hatodikban a matekot és angoltanárként sokszor hallok hasonló panaszokat ettől a korosztálytól. Úgy gondoltam, van létjogosultsága a témának, pláne, ha egy olyan történetbe ágyazom be, ami gyerekekről és barátságokról szól. Talán így könnyebben meg tudják érteni a mondanivalót és remélhetőleg a matekot is kicsit jobban meg fogják szeretni.

Ki a kedvenc szereplőd?

Meglepő módon nem a két főszereplő, hanem egy mellékszereplő, Dani nagymamája. Ő az, aki rengeteget segít a gyerekeknek, és akire Dani mindig számíthat. Fontosnak tartottam bemutatni a barátság mellett a családi kapcsolatok fontosságát is.

fotó: www.csanyiszilvi.hu

Hogyan épül fel a könyv?

A kötet mindössze 140 oldal, tehát könnyen befogadható könyvről van szó, ami ráadásul nagyon rövid, egy-két oldalas fejezetekre oszlik. Tudatosan készült így, tudom, hogy leterheltek a gyerekek és sokszor nincs idő és erő még egy fejezet elolvasására sem. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy ez a mennyiség megfelelő mindenki számára és talán még azokat is ráveszi az olvasásra, akik nem annyira szeretnek olvasni.

Ki a célközönsége a kötetnek?

Alapvetően a 10-12 éves korosztály, de meglepő módon anyukák is olvasták és szerencsére nagyon tetszett nekik. A gyerekek könnyen tudnak azonosulni a témával, hiszen a könyvben őket érintő hétköznapi eseményekről és problémákról van szó. Érdemes elolvasniuk azoknak, akik szeretik a matekot és főleg azoknak, akik (még) nem.

Hornyák-Kövi Franciska

, , ,