Matekpéldák- csapatra szabva

  •  
  •  
  •  

2010. október 21-én délután a Babits Mihály Gimnáziumban került sor a Bolyai Matematika Csapatverseny Észak Pesti régiójának eredményhirdetésére. Az újpesti diákok ezúttal sem okoztak csalódást, iskoláink nagyon jó eredményeket értek el a vetélkedőn.

A versenyt először 2004-ben rendezték meg Budán,majd évről évre egyre többen csatlakoztak a versenyhez. Az idei tanévben már az egész ország területén meghirdették a vetélkedőt a 3-8. osztályosok részére. A 3-6. évfolyamon egy-egy, a 7. és 8. évfolyamon két-két kategóriában versenyeznek aszerint, hogy általános iskolai vagy gimnáziumi osztályba járnak.

Mint azt Földiné Veress Zsuzsannától, a Babits Mihály Gimnázium tanárától, s egyben a verseny főszervezőjétől megtudtuk: a verseny egyedisége abban rejlik, hogy a diákok nem egyénileg, hanem 4 tagú csapatokban indulnak. A verseny így segíti elő az együttdolgozás, az együttgondolkozás és a problémamegoldás képességének kibontakozását.

A díjátadó ünnepségen az Észak Pesti régió, tehát a IV., XIII. és XV. kerületi iskolák október 15-én lezajlott körzeti forduló eredményhirdetésére került sor. A vetélkedőn több mint 1300 diák indult, és a legjobb 6 csapatot díjazták évfolyamonként. Újpesten a Babits Mihály Gimnázium mellett a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ Általános Iskolája, valamint a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium is részt vett a verseny lebonyolításában.

Az eredményhirdetésre mintegy 200 diákot és tanáraikat várták. Elsőként a negyedik, ötödik és hatodik helyezettnek járó díjakat adták át. A harmadik és negyedik osztályosoknak dr. Molnár Szabolcs, Újpest alpolgármestere gratulált, a további díjazottaknak a verseny lebonyolításában résztvevő iskolák tanárai adtak át oklevelet. A tanári fődíjat is odaítélték, amelyet Tomcsányiné Oláh Ágnes, a XV. kerületi László Gyula Gimnázium és Általános Iskola tanára érdemelt ki. Díját Tolnai Attila, az Újpesti Önkormányzat Művelődési Osztályának vezetője adta át. Az eredményhirdetések között a Babits Mihály Gimnázium diákjainak néptánc, gitár, hegedű és ének előadásait élvezhették a díjazottak.

A kategóriák első helyezettjei a november 27-ei országos döntőn bizonyíthatják tudásukat írásban és szóban egyaránt. Az első hat helyezett diákok részletes névsorát a következőkben adjuk közre.p { margin-bottom: 0.21cm;