Még a hajléktalanok is lokálpatrióták

  •  
  •  
  •  

Többször megrendezték már a fővárosban a Hajléktalanok éjszakája nevezetű programot, amihez most csatlakozott Nyílt Napjával, az újpesti székhelyű Twist Olivér Alapítvány. A Fóti úton lévő központba várták november 18-án azokat, akik érdeklődést mutattak az ott folyó munka iránt.

Az alapítvány megalakulása óta a hajléktalan emberek segítésével foglalkozik. A működés feltételeihez szükséges pénz több helyről érkezik, így Újpest Önkormányzata is komoly támogatást nyújt.

A Fóti út 4. szám alatt lévő átmeneti szálló két évtizede működik, és a bekerüléshez feltételeket szabnak: fontos az önellátás, az önfenntartás, ami némi anyagi hozzájárulást is jelent. Jelenleg minden hely foglalt, 41-en lakják a házat, de folyamatosan cserélődnek a lakók, akik háromhavonta, maximum két évig kérhetik a meghosszabbítást.

Az utcai gondozó szolgálat a Léthatáron Alapítvánnyal közösen dolgozik, az észak-pesti régió területén életvitelszerűen közterületen élők ellátásán. Céljuk az ellátatlan, intézményes gondozással szemben bizalmatlan, az utcán tartózkodó személyek, csoportok, szociális és mentális segítése, elsősorban életmentés, megelőzés, integrálás céljából. Jelenleg 200-250 hajléktalannal tartják a kapcsolatot a szociális munkások.

A harmadik terület pedig a nappali melegedő működtetése. Ide a hajléktalanok napközben térhetnek be, fürödhetnek, moshatnak, ételt melegíthetnek, segítenek nekik a különféle ügyek intézésében.

Surányi Ákos intézményvezető végigkalauzolta a vendégeket az épületen, és ismertette, miként zajlanak errefelé a napok. Szinte mindig telt ház van, a beköszöntött hideg miatt egyre többen kopognak az ajtón. A szakember egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet: az Újpesten hajléktalanná vált emberek, még ilyen körülmények között is szeretnek itt élni, ragaszkodnak a városhoz. Hiába jutnának máshol jobb körülményekhez, maradnak, itt próbálják leküzdeni a nehézségeket, és visszatérni a normális életbe.

Kép és szöveg: Ádám T.