Még a liftet is korszerűsítették

  •  
  •  
  •  

Háromszázharmincmillió forintból újult meg, és hivatalosan szeptember 25-én adták át a Szigeti József utca 23-27-es háztömbjét, ahol az épület hőszigetelése mellett a világítást és a fűtést is korszerűsítették. Az 1996-ban még 14 milliós adóssággal küzdő háztömb mára egy energiatakarékos, B energiaosztályú épület lett, és a tető sem ázik többé.

A keddi átadáson Hafner Sándor, a ház közös képviseletét ellátó Hafi-lak Kft ügyvezetője, Wintermantel Zsolt és Ozsváth Kálmán, a választókerület önkormányzati képviselője is jelen volt. 
Adósból energiatakarékos
Hafner Sándor mindenekelőtt kiemelte, a Szigeti József utca 23-27-es számú épülettömb 1996-os átvétele előtt tizennégymillió forintos adóssággal küzdött most pedig egy háromszázharmincmillió forintos beruházásnak köszönhetően az energetikailag korszerűtlen F besorolásból az energiatakarékos B osztályúvá lépett elő.
– A háztömböt hivatalosan átadtuk, egyedül a 27-es lépcsőház vészvilágításának kiépítése van hátra, amely ezekben a percekben is zajlik – tette hozzá.
Az épület szigetelése mellett korszerűsítették és LED lámpákra cserélték a belső világítást, a nyílászárókat, és háromból két felvonó vezérlőegységét is kicserélték, utóbbiak túlterheléskor hangjelzést adnak. A munkák között nem elhanyagolható a fűtés korszerűsítése, amelyet nem féléves vagy éves különbözet alapján, lehet fizetni, ugyanis a liftre szerelt távolvasó folyamatosan figyeli és továbbítja a radiátorra szerelt mérők adatait. Hafner hozzátette, a tizediken gyártási hiba miatt a lakók már a ház építésétől fogva folyamatosan beáztak, de a tető újraszigetelésével a problémát sikerült megszüntetni.
Wintermantel Zsolt a helyszínen úgy fogalmazott, ezek a lakóházak annak idején jó megoldásnak tűntek a lakáshiány enyhítésére, azonban mára minden energiaforrás megdrágult, éppen ezért minden energetikai korszerűsítés kiemelten kezelendő. A polgármester hozzátette, hasonló panelkorszerűsítés zajlott például a Munkásotthon utcában és az Ugró Gyula soron is, amelyeket szintén támogatott az önkormányzat.
Fejlődő környék – az önkormányzat segít

Ozsváth Kálmán, a körzet önkormányzati képviselője emlékeztetett, az önkormányzat jelentős, kilencven százalékos kedvezményt adott a közterület-foglalási díjból, így a társasház lényegében csaknem kétmillió forintot takarított meg.
– A környéken szerencsére nem ez az egyetlen fejlesztés. Itt épült meg a második ökopark, nemrégiben helyeztek ki hat padot, korszerű játszóterek létesültek és új utcanévtáblákat is kihelyeztünk – sorolta fel a képviselő.
Hafner Sándor végezetül megjegyezte, már a beázás megszüntetéséért érdemes volt belekezdeni, a lakók pedig hősiesen tűrték a külső szigeteléshez szükséges több mint negyvenezer lyuk kifúrását. Jövőre a szellőzőrendszert szeretnék felújítani, a füstelvezető rendszert pedig a felújítással egyidejűleg korszerűsítették.
M. Orbán András