Még a szabadba csábítunk

  •  
  •  
  •  

Szeptember első hétvégéjén a szabadba és kiállítótermekbe egyaránt csábítjuk Önöket. S talán az új tanév kezdetén ezen a szombaton és vasárnap az iskolatáska sem olyan nehéz még, hogy a szobában kelljen maradni. A Szent István téren az Újpesti Dallam Fesztivál a jazz szerelmeseinek kedvez szombaton kora délután. A Tarzan™ Parkban őszi kedvezményt vehetnek igénybe a kísérőjegyet váltók. Minden adott a kikapcsolódáshoz.

Újpesti Dallam Fesztivál: Duka Jazz
 
Az önkormányzat által útjára bocsátott Újpesti Dallam Fesztivál újabb állomásához érünk, szeptember 6-án, szombaton 16-17 óra között a dzsessz veszi birtokba a Károlyi parkot. Ezen a délutánon a Duka Jazz Session profi zenészei adnak egyórás, garantáltan fergeteges hangulatú koncertet. A zenekar alapítója és vezetője, Dukavits István mai popzenék dzsesszfeldolgozásait adja elő, Demkó Gergő zongorán, Takács Donát basszusgitáron, Zsemlye Sándor szaxofonon, Oláh Gábor pedig dobon kíséri.
Az együttes most lép fel először Újpesten. Hűek maradva önmagukhoz, a dzsessz-sztenderdeket és popdalokat szólaltatnak meg Michael Bublé nyomán, ezzel egyfajta továbbélést, megújulást nyújtva a műfaj és persze az újpesti közönség számára – ajánlja fellépésüket a zenekarvezető.

Kántorkoncert
Az Újpest Városnapok gondolatköréhez kapcsolódva kántorkoncert színhelye lesz szeptember 7-én, vasárnap 17 óra 30 perces kezdettel az Újpesti Zsinagóga, amelyre szeretettel vár minden érdeklődőt Szerdócz Ervin rabbi, Máté György elnök és az elöljáróság.
A kántorkoncerten kántorimák és ladino dalok hangzanak el, valamint részletek Händel Esther című oratóriumának 1759-es, rekonstruált héber nyelvű változatából (magyarországi bemutató). Fellép a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Héja Domonkos, a Magyar Állami Operaház karmestere. Énekel: Budai Miklós, Linet Saul (Törökország), Nógrádi Gergely, Rajk Judit, Székelyhidi Hajnal, Zucker Emánuel és a Salamon Sulzer Zsinagógai Gyerekkórus. Karigazgató dr. Breuer Ábrahám. Közreműködik Győrffy Gergely hegedűművész és Neumark Zoltán zongoraművész. A koncert kiemelt támogatója: Újpest Önkormányzata. A belépés térítésmentes.

 Utcakönyvtár: őszi szombatok
Az utcakönyvtár az önkormányzat támogatásával az Újpest Városnapok után továbbra is a Szent István téren várja az olvasókat. A Könyvjelző olvasókör tagjai szombatonként 10 és 13 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére magukkal hoznak, új olvasmányt kölcsönözhetnek. A könyvcsere továbbra is térítésmentes. 

Új kiállítások, tárlatok
Az Újpesti Művészek Társasága tagjainak kiállításával indult az elmúlt hétvégén a Városnapok vizuális művészetek kedvelőit megszólító, egyben új évadot nyitó kiállítás sorozat az Újpest Galériában.
A kiállításon akvarellek, pasztellek, akrilképek láthatók, s vannak anyagtanulmányok, sőt grafikák is. A kiállítók – a teljesség igénye nélkül: B. Láng Ernesztin, Dobos Éva, T. Selman Ilona, Palásti Erzsébet, Móricz Erika, Somos Zsuzsa, Szarka Hajnalka, Jozefka Antal, Butak András, Kovács József, Baditz Balázs, Tóth László, Tóth Péter, Szöllősi Albert, Nagy Imre Gyula. A képzőművészek mellett a fotósok – Orbók Ildikó és Vajda János- is helyet kaptak
Látogatható: szeptember 13-ig.
Újpesti Élet-képek című fotókiállítás szeptember 7-ig látogatható mindennap az Ifjúsági Ház Új Galériájában. A tárlat az önkormányzat fotópályázatára beküldött munkákat tárja a nagyközönség elé.
Feketén-fehéren, egyszerűen: Tájak címmel Vajda János fotóművész kiállítása látogatható szeptember 13-ig az Újpest Galériában.
Táncolj Törő, gyógyulj, Törő! címmel a legendás újpesti labdarúgó személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a Károlyi Galériában az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban.  A belépés díjtalan, ám a beteg labdarúgó javára adományokat fogadnak.
Állandó kiállítás
Az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény, amely a napokban alapítója, Neogrády László tanár, Újpest díszpolgára nevét vette fel, szombaton is várja a település múltja iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. Az állandó kiállítás címe: Két ezredév között. Fejezetek Újpest történetéből. Megtekinthető szombaton 10-től 14 óráig. ( A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény további nyitva tartása: keddtől péntekig 10-től 17 óráig, hétfőn és vasárnap zárva.)

Szombaton újra Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától nyílik a népszerű Piac-Placc a városháza mellett, a Duna sétányon. A számtalan elárusítóhely garantáltan jó vásári hangulatot és kedvezményes, olykor filléres vásárlást kínál. A gyűjtők, régiséget keresők se maradjanak otthon!

Kikapcsolódás a Szilas Családi Parkban
A Szilas Családi Parkot hamar megkedveltél az újpestiek, nem csoda hát, ha mindennap „telt házas”. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini KRESZ-pálya, vizes játszótér, piknikpark és huszonötezer négyzetméteres szabad kutyafuttató található itt, mind egy helyen. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon itt.

Élmények az uszodában
A  Halassy Olivér Városi Uszoda a kora őszi időjárásban is napozóterasszal, strandröplabda- és tengópályával várja a szabadban a kicsiket és a nagyoknak. A város büszkesége négycsillagos minősítésű, és most már a korábbi nyitva tartással üzemel, vasárnaponként 14 óráig tart nyitva. Az újpestiek az uszodát kedvezménnyel látogathatják.
Az uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló.

Hétvégén is Tarzan™ Park
A Tarzan™ Park, az ország legnagyobb családi játszóparkja az idei szezonban már több mint két és fél hektáros területen várja az újpesti családokat. Nyáron új játéktérrel bővült a park. A vizes játékok területén található splashpark a víz szeretetét, a vízhez való szoktatást és az úszás megszerettetését szolgálja.
A Tarzan™ Park zárt, biztonságos, kulturált jellegének, felszereltségének, nem utolsósorban a Tarzan-terasznak köszönhetően ideális helyszíne lehet születésnapi buliknak, csoportos látogatásoknak ősszel is. Egyéni gyermek-belépőjegyeket 1850 Ft-ért, felnőttjegyet 1450 Ft-ért, csoportjegyet pedig 800 Ft-ért válthatnak a látogatók, amelyből a lakcímkártya vagy az Újpest Kártya bemutatásakor az újpestiek 25 százalékos kedvezményt kaphatnak. 

A Tarzan™ Park őszi kedvezménye: szeptembertől október végéig minden hétvégén ( szombaton és vasárnap) a kísérőjegyek árából 30 százalékos kedvezményt biztosítanak. A Tarzan™ Park októberig 9–19 óra közötti nyitvatartási időben látogatható a Tábor utca 28. szám alatt. A parkba érkezőket nagy területű kerékpár- és autóparkoló fogadja.

Zenés est
A nyári szünet után ismét visszatér vasárnaponként a Hétvégi Randevú, amely az Ady Endre Művelődési Ház közkedvelt zenés programja. A 60-as, 70-es, 80-as évek zenéjét a Szilver zenekar szolgáltatja. A program 17-20 óra között látogatható.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Zakariás, vasárnap Regina nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.
Kellemes kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

B.K.