Még két napig lehet jelentkezni az érettségire

  •  
  •  
  •  

Keddig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra a középiskolásoknak és a középiskolai tanulói jogviszonnyal nem rendelkezőknek egyaránt.

A középiskolások a saját iskolájukban, akik már nem tanulnak, azok a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalokban vagy egy vizsgát szervező középiskolában jelentkezhetnek.

A középiskolák egyébként nem kötelesek fogadni a tanulói jogviszonyban nem álló vizsgázók jelentkezését. A vizsgaszervezésre kijelölt kormányhivatalok listáját az Oktatási Hivatal a május-júniusi vizsgaidőszakra vonatkozó tájékoztatójában közzétette.

Vizsgadíjat kell fizetniük azoknak a vizsgázóknak, akiknek van már érettségi bizonyítványuk, de egyetlen középiskolában sem tanulnak jelenleg.

A kormányhivatalok által szervezett érettségik a több vizsgarészből álló vizsgák esetében – az idegen nyelv, testnevelés, informatika és az informatikai alapismeretek vizsga kivételével – 17 ezer forintba kerülnek. Az egy vizsgarészből álló vizsga díja 12 ezer forint.

Az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgákra vizsgánként 22 ezer forintot kell fizetni. Ha a tanulói jogviszonyban nem álló vizsgázó egy érettségit szervező középiskolába nyújtja be jelentkezését, az azt fogadó intézményben eltérhetnek a központi díjaktól.

A szeptemberben induló képzésekre a felvételi jelentkezések leadási határideje is február 15-e. Az elektronikus hitelesítés február 23-ig történik meg, április végéig ellenőrizhetik a leendő egyetemisták, főiskolások az adataikat, június 1-ig kell beküldeniük az érettségi bizonyítványokat és a többletpontokat igazoló dokumentumokat, július 7-ig lehet módosítani az intézmények, szakok sorrendjén, a ponthatárokat pedig július 21-én húzzák majd meg.

(index.hu)