Még néhány napig halasztott ellátásra kényszerül a röntgen diagnosztika

  •  
  •  
  •  

Türelmet kér az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet azoktól a betegektől, akik röntgenfelvételük elkészítésére érkeznek az épületbe. Az ernyőképi diagnosztika orvos-szakmai szempontból megalapozott, egy helyre költözetését követően ugyanis két röntgengép hibásodott meg a hét elején. Szaknyelven szólva úgynevezett halasztott ellátásra kényszerül a szakrendelő, a sürgős eseteket az Árpád Kórház traumatológiáján röntgenezik. Cikkünk megjelentetése előtt érkezett a jó hír: az egyik röntgengép már ismét üzemel. A kialakult helyzetről dr. Varga Józsefet, az Újpesti Szakrendelőt irányító nonprofit társaság ügyvezetőjét kérdeztük.

 – A Szakorvosi Rendelőintézet a felújítással, költözéssel együtt a betegeket is fogadja. A röntgen átmeneti kiesése azonban nem tervezett eset . 

Egy géphiba mindig rosszkor jön. Az ernyőképi diagnosztika több lépcsőben újul meg terveink szerint a szakrendelőben. A folyamat egy része tervezhető volt, a gépek meghibásodása azonban valóban vis major eset. Ismert, hogy a Fóti úti Tüdőszűrő Állomás az SZTK épületében kap helyet. A tüdőszűrő beköltözése a Görgey úti épületbe megtörtént, az üzembe helyezés folyik, amikor megkapjuk a sugárvédelmi engedélyt, megkezdődik a rendelés. Szintén a tervek szerint, orvos –szakmai szempontok alapján költöztettük az    épületben korábban az első emeleten működő röntgent a harmadik emeletre. A gépek le-és felszereléséből adódó kiesés pár napos türelmi időt kívánt a betegektől.  Sajnos nem várt fejlemény adódott a hét elején, a szakszerű költöztetést és az újbóli üzembe helyezést végző cég jelezte, hogy az egyik átvilágító egység, s így az egyik felvételi munkahely a röntgen generátor meghibásodása miatt üzemképtelenné vált. A másik gépnél pedig úgynevezett panelcserét kell végezni, amely milliós nagyságrendű tétel.  Azaz ma délután,  (november 23. a szerk.) érkezett a jó hír:  a szerviz el is végezte a munkát. Dolgozhatunk a géppel. 
Miként látják el a betegeket?
A gyors javítás követően, csökkent kapacitással, tehát, de dolgozunk. Amennyiben halasztható a vizsgálat, türelmet kérünk a betegektől. Orvosi zsargonnal élve: halasztott ellátással élünk. Az elmúlt napokban a traumatológiára zúzódásos, vagy töréses esetekkel érkező betegek az Árpád Kórház traumatológiáján vehették igénybe a röntgent. Amíg  „csökkentett üzemmódban” dolgozunk, továbbra is a kórház röntgenét,segítségét vesszük igénybe. Így a betegek türelmét is kérjük. A két eset ismét rávilágít arra: az öröklött nehézségeket egyszerre érezzük. A Károlyi Kórház mostohagyermekeként működő szakrendelőt csődtömegként vette át a Fővárosi Önkormányzattól tavaly októberében Újpest Önkormányzata. Annak ellenére lett Újpest a rendelőintézet gazdája, hogy az átvételkor is ismert volt az a szakértői vélemény, mely szerint 500-700 millió forintba kerül a szakrendelő teljes gép-, és eszközparkjának megújítása. Újpest Önkormányzata a rendelő fenntartójaként felelős gazdaként végzi a felújítást, saját erőből, valamint EU-s pályázat felhasználásával. Ha csak az új vérvételi állomás kialakítását, a tüdőszűrő állomás áthelyezését, valamint az év végén, a jövő év elején az épületbe beköltöző 24 órás ügyeleti rendszernek kialakított helyet tekintjük, orvos-szakmai eredményeink is óriásiak. Ebben az évben az önkormányzat 600 millió forintot költött az egészségügyi ágazatra, az SzTK felújítására. Fél évszázad elmaradását azonban lehetetlen egyik napról a másikra felszámolni. Az épület teljes felújítása sem kerül le a napirendről, 2013-ban folytatódik. 
B. K.