•  
  •  
  •  

Oltásban – a kormány szerint –  Európa legjobbjai vagyunk, ez az egyetlen fegyver a vírus ellen. Ez volt még a kormányinfón.

A szokásoknak megfelelően ma is tájékoztatót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás elmondta: álhír az, hogy kapacitásproblémák lennének az egészségügyben, még mindig van elég lélegeztetőgéppel is felszerelt kórházi ágy.

Ami biztos, hogy a kormány egyelőre nem nyit, mert annak még nincs itt az ideje. Ma este nyolc órakor lezárul a nyitásról szóló nemzeti konzultáció, ennek eredményét a hétvégén ismertetik, ennek alapján dolgoznak majd – amint lehet – a nyitási terven.

Újabb szigorításokat nem jelentett be a kancelláriaminiszter, elmondta, hogy a további intézkedéseket holnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd a rádióinterjújában.

Oltásban Európa élmezőnyébe tartozunk, legalábbis a lakosságarányos oltást nézve – mondta Gulyás. Elmondta azt is, hogy még nincs döntés az oltási igazolványokkal járó kedvezményekről, de elvárják Brüsszeltől, hogy vakcinaútlevél helyett végre vakcinákat adjon.

Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nagyon nehéz megjósolni, mikor lehet fellélegzés. Jelentősebb enyhítő intézkedések néhány héten belül lehetnek.

Egy másik kérdés a szóbeli érettségikre vonatkozott, de ezt Gulyás elhárította, azt mondta, még korai beszélni erről. A vizsgák júniusban lesznek, és a kormány azt reméli, hogy addigra túl lesznek a víruson.

, , ,