Még tartott az ingyenes parkolás, több fővárosi kerületben mégis szedték a díjat

  •  
  •  
  •  

Szerdán még nem kellett fizetni a parkolásért az országban, de több budapesti kerületben is az automaták már a szerdai napra is adtak jegyet. Az V. és a XII. kerületben már elsejétől pénzt szedtek a parkolásért, Óbudán, Zuglóban, Újbudán és a XIII. kerületben viszont csak csütörtöktől kell fizetni – áll az ATV beszámolójában.

A koronavírus-veszélyhelyzet idején a kormány intézkedésének hála április 6-tól az egész ország területén ingyenes volt a parkolás. Bár a rendkívüli állapotot már feloldották, az ingyenes parkolás idejét meghosszabbították. Július 1-jén azonban nem volt egyértelmű, hogy kell-e már fizetni a parkolásért.

Az érvényben lévő rendelet ugyanis nem tette egyértelművé, hogy a nap elején vagy a végén jár le az ingyenes parkolás.

Így nemcsak az autósok, de a kerületek is eltérően értelmezték a jogszabályt:

a fideszes vezetésű XII. és V. kerületben például már reggel megkezdték a parkolási díj beszedését.

A telefonos parkolással nem volt gond, mert az csütörtök reggel 8 órától indította el a rendszer.

A zuglói MSZP-s polgármester szerint csak az utolsó pillanatban állították le a kerületi parkolóórákat, ugyanis, ha mégis kellett volna parkolási díjat szedniük, és nem teszik, akkor utólag hűtlen kezelés miatt felelhettek volna, hiszen nem szedték be azt a pénzt, amit be kellett volna.

Horváth Csaba szerint ez egy előre provokált csapdahelyzet volt, amit a Miniszterelnöki Hivatal a legutolsó pillanat után oldott fel.

„Az, hogy hetekig ment a polémia erről, és a hivatalos szervek nem foglaltak egyértelműen álláspontot, az megér egy misét”

– véleményezte a helyzetet.

Egy biztos: csütörtöktől már az egész országban fizetni kell, ha pedig az önkormányzatok előbb kezdtek el pénzt szedni, az kimerítheti a jogalap nélküli gazdagodás fogalmát, így a díjat később visszakövetelhetik az autósok.

, , , , , ,