Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

  •  
  •  
  •  

Megtartotta alakuló ülését pénteken a Fővárosi Közgyűlés, az ülés az új képviselők eskütételével kezdődött.

A kormány és a városvezetés továbbra is együttműködésben fog dolgozni; a városvezetés számít a kormányra, a kormány pedig számít a városvezetésre – mondta az eskütételt követően Tarlós István, főpolgármester. A képviselőkhöz szólva hozzátette: ez „nem könnyű szék, nem könnyű feladat, bízom önökben, biztos vagyok abban, hogy a közgyűlésben a munkájukat velem együtt a város javára fogják és akarják végezni.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest mindig szuverén, szabad város volt, amit megmutatott 1848-ban, 1956-ban és később is. – Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van nagy demokrata barátunk, akkor is meg akarták mondani, mit és hogyan szeressünk, úgy látszik, most is. Budapest szuverén város, köszönjük szépen, magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát és hogyan szeretnénk, a demokrácia azt jelenti, hogy egyenrangú partnerek vagyunk – hangsúlyozta.

Az alakuló ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő felszólalásában úgy fogalmazott: a következő évek elhozzák majd a magyar fellendülés korszakát, amely magában foglalja a főváros felemelkedését is, hiszen Budapest sikere tegnap is, ma is, holnap is nemzeti érdek. Emlékeztetett rá, hogy a főváros a rendszerváltás után húsz éven át inkább vitában állt az országgal, Budapest pedig inkább gyengült és egyedül maradt. Orbán Viktor kijelentette: 2010-ben világossá vált, hogy Budapest nem mehet szembe az országgal, és az ország sem a fővárossal. Magyarország és Budapest csak akkor lehet erős külön-külön és együtt, ha szövetségre lépnek egymással. – Mi megkötöttük e szövetséget, hiszen sikeres nemzeti főváros nélkül nincs sikeres Magyarország – jelentette ki. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt négy évben olyan beruházásokat valósítottak meg, „amelyek addigi elmaradása mély sebet jelentett a budapestiek szívében”. Ezek között sorolta a 4-es metró befejezését, a Ludovika, a Várkert Bazár, az Erkel Színház és a Zeneakadémia felújítását, a Budapest Music Center és a Groupama Aréna felépítését, a Tüskecsarnok hamarosan következő átadását. A kormányfő úgy fogalmazott: a politikai önmagában képtelen lenne megújítani Budapestet, ahhoz szükség van olyan civil, lakóközösségi vagy üzleti vállalkozásokra, mint a Sziget, a romkocsmák, a startup vállalkozások, a tűzfalfestések vagy az összefogással megújult terek, játszóterek. A politikának az a feladata, hogy teret adjon az itt élő magyarok kreativitásának, hogy itt érezhessék magukat otthon – mutatott rá.

Orbán Viktor kiemelte: az önkormányzati választás még több és nagyobb lehetőséget nyitott meg Budapest előtt. Mivel a Fővárosi Közgyűlésbe immáron nem pártlisták alapján kerülnek be a képviselők, hanem közvetlenül választják őket, Budapest vezetése közelebb kerül az emberekhez – hangsúlyozta. A miniszterelnök külön köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, „akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ma itt lehetünk, és folytathatjuk a 2010-ben elkezdett közös munkát”.
 
Több ponton módosította a szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a Fővárosi Közgyűlés az alakuló ülésén. Az szmsz-en egyebek mellett a választási törvényből eredő módosításokat vezették át. A közgyűlés összetételére vonatkozik az egyik változás: a testület tagja a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a fővárosi kompenzációs listáról mandátumot szerző 9 képviselő. Pontosították a szavazásra vonatkozó előírásokat is, így például beemelték a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét képviselő kerületi polgármesterek igen szavazatának szükségességét. Az szmsz-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket. A határozatot a képviselők 23 igen, 7 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el. A bizottsági struktúrákról és a tagokról, tisztségviselőkről november 26-án döntenek majd.
 
A közgyűlés megválasztotta a főpolgármester-helyetteseket is: Badgy Gábort (pénzügyek), Szeneczey Balázst (városfejlesztést) és Szalay-Bobrovniczky Alexandrát (humán ügyek).