Megállítani a múlandóság napját az égen

  •  
  •  
  •  

József Attila születésnapján, április 11-én versmondó fesztivált rendeztek az Újpesti Polgár Centrumban. Egész nap színészek, diákok, közéleti személyiségek, politikusok szavalták a szebbnél szebb költeményeket.

Délelőtt 11-kor, minden ceremóniát mellőzve vette kezdetét a nagyszabású rendezvény. Az első blokkban Nyári István, Presits Tamás, Harsányi Gábor és Beleznay Endre színművészek nagy átéléssel szavalták József Attila, Buda Ferenc, Petőfi és Lorca egy-egy versét. Ezután dr. Molnár Szabolcs, egy József Attila idézettel hivatalosan is megnyitotta a Költészet Napját. Az alpolgármester utalt Hegedűs Géza emlékezetes mondatára: minden, ami költészetünkben addig volt, és minden, ami az óta van, vele kezdődik.

– A költők anyanyelvünk legszebb kifejezéseivel helyettünk is megfogalmazzák, amit mindannyian el szeretnénk mondani – mondta dr. Molnár Szabolcs. – A versek kultúránk vitathatatlan értékei, melyek egyedi és örök érvényű dolgokat közvetítenek. Költők és hétköznapi emberek tollából ma is százával születnek rímes mondatok, ám a versek megítélése nem a szerzőkre tartozik, az utókornak kell eldöntenie, hogy marandó-e a mű. Juhász Gyula szerint a költő az, aki megállítja a mulandóság napját az égen. Emellett, úgy vélem, a költészet, a vers elsősorban hitre, szeretetre, teljességre való törekvésre, az emberi méltóság tiszteletére és befogadására tanít.

Az ünnepi pillanatok után folytatódott a versfolyam, sorra váltották egymást az előadók a színpadon. Kora délután verset mondott Wintermantel Zsolt, közben megérkezett Esztergályos Cecília színművész is. Diákok, az Újpest Színház művészeinek és vendégművészeinek részvételével ma estig tart a versünnep.  

Á.T.

Kapcsolódó galériánkat a facebookon találják.