Megálló Galéria

  •  
  •  
  •  

Új színfolttal gazdagodott idén az Újpest Városnapok rendezvénysorozata. Az esélyegyenlőség jegyében megtartott esemény tematikájába szervesen illeszkedett a káposztásmegyeri székhelyű Cri Du Chat Baráti Társaság Közhasznú Egyesület által megrendezett mini kiállítás.

A szervezet három éve vállalta fel a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szervezetének (RIROSZ) alapító tagszervezeteként, hogy minden év elején képzőművészeti pályázatot hirdet meg ritka betegséggel élő alkotók számára. A beérkezett pályaművek bemutatása és díjazása hagyományosan a február utolsó napjához kapcsolódó Ritka Betegségek Világnapja országos rendezvényének keretében történik meg. A szervezők lehetőséget biztosítanak a pályamunkákat beküldők számára, hogy művüket felajánlják további kiállításokon történő bemutatásra is. Így állt össze az elmúlt három év alatt beérkezett alkotásokból az a közel 60 művet felvonultató gyűjtemény, melynek néhány darabjával találkozhattak az újpesti lakosok is. Szakítva a hagyományokkal, az Egyesület idén nem a Főtéren felállított sátrak egyikében várta az érdeklődőket, hanem az EPAMEDIA  Hungary Zrt. – az utasvárók tulajdonosának – támogatását elnyerve a Szent István tér – Újpesti Piac villamosmegállóban rendezte be ideiglenes kiállítótermét.

A szombati napon az Újpest Városnapok eseményére érkezők megismerhették a kezdeményezés lényegét és a feldíszített utasváróban személyesen is meggyőződhettek a ritka betegséggel élők értékteremtő képességéről. Az itt bemutatott művek mind technikában, mind a tudásszint változatosságában reprezentálták a teljes gyűjtemény sokszínűségét. A keresztszemes hímzéstől a művészi fotóig, a ceruzarajztól a festményig állítottak ki alkotásokat a szervezők, sőt az Újpesti Önkormányzat támogatásával tavaly elkészült szép szórólapon még három elgondolkodtató verset is magukkal vihettek az érdeklődők. A sokszínűség nem véletlen, hiszen a 6-8000 féle ritka betegség között éppúgy megtalálható a súlyos, halmozott sérüléssel járó, mint az értelmi sérültséget, mozgás- vagy érzékszervi érintettséget okozó, valamint az olyan súlyos egészségügyi problémával járó, mely a külső szemlélő számára nem érzékelhető. Az alkotók életkora is széles skálán mozog, 5 évestől 67 évesig, mely szintén növeli a gyüjtemény egyediségét.
A Cri Du Chat Baráti Társaság vezetője reméli, hogy sikerült egy kis mosolyt, apró művészi élményt csempészni az áthaladók napjába és lehetőségük nyílik valamelyik újpesti közintézményben, kiállító teremben a teljes gyűjteményt is bemutatni az érdeklődőknek. A programmal kapcsolatosan további információk találhatóak a www.criduchat.hu weboldalon.
 
Bencsikné Mayer Mónika