Megelőzés védőoltással !

  •  
  •  
  •  

Korábbi évekhez hasonlóan idén is november elejétől kérhető a háziorvosoktól a hazai gyártású, háromkomponensű, szezonális influenza elleni védőoltás. Szombatonként a Sanofi Pesteur által működtetett Tó utcai oltópont is felkereshető, ahol az újpestiek kedvezménnyel juthatnak a vakcinához.

Dr. Csernus Évát, IV., XV. kerületi tiszti főorvost kérdeztük milyen fontos tudnivalóra kívánja felhívni a lakosság figyelmét a közelgő szezonális influenza megbetegedések ügyében. Kinek és miért fontos felvenni a védőoltást?

„A védőoltás a megelőzést szolgálja. Beadása különösen azon személyeknek javasolt, akik fokozottan veszélyeztetettek a súlyos influenza szövődményeire, vagyis valamilyen idült megbetegedésben szenvednek. Krónikus légzőszervi betegség, szív– és érrendszeri betegség, immunkárosodottak, krónikus máj – és vesebetegek, cukorbetegek, daganatos betegek. Javasolt a védőoltást az egészségügyi intézményekben dolgozóknak, pedagógusoknak is felvenni. Gyakorlatilag azon személyeknek fontos, akik munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba, akik ily módon megbetegedhetnek, illetve maguk is betegség forrássá válhatnak” – mondta a tiszti főorvos.

A kérdésre, hogy kik kaphatják térítésmentesen az oltóanyagot Dr Csernus Éva az alábbiakat mondta:
„Idén is 1.3 millió adag ingyenes oltóanyag áll rendelkezésére a lakosságnak. A XV. és IV kerület lakosai számára összességében 18.000 db oltóanyag érkezet. A három évnél idősebb, illetve az imént felsorolt, idült betegek, az áldott állapotban levő hölgyek és a 65 éven felüliek jogosultak a térítésmentes oltóanyagra.

Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy hasznos felkeresni a háziorvost és tájékozódni kell a lehetőségekről, amiről indokoltság szerint a háziorvosok véleményt alkothatnak. A térítésmentességről is a háziorvosok nyújtanak felvilágosítást.”

B. K