Megemlékezések a Szent Anna Katolikus Óvodában

  •  
  •  
  •  

A Szent Anna Katolikus Óvodában a vallásos nevelés átszövi az óvodai élet egészét. A szentek fontos szerepet töltenek be az életünkben. Példaképeink.

Szent Márton napja jeles nap óvodánkban.  Az óvó nénik a gyerekekkel szorgalmasan készülnek rá. Van olyan csoport, ahol a szülőkkel együtt, a számukra rendezett közös barkács délutánon készülnek a szebbnél szebb lámpások, amelyeket a gyermekek az esti felvonulás alkalmával visznek magukkal. November elejétől beszélgetünk, ismerkedünk Márton legendájával, Szent Márton püspök élettörténetével a nevéhez kötődő népszokásokkal. Márton napján 16 órától vendégváró libazsíros kenyér lilahagymával és meleg tea fogadta a megemlékezésre érkező szülőket az óvoda udvarán. Az ünnepség hangulatát fokozta a sok kisebb-nagyobb üvegben égő mécses, amelyeket a fákra, kerítésre és ablakpárkányra helyeztünk el. Szent Márton legendáját és püspökké választásának történetét tekinthették meg a szülők és a gyermekek az egyik óvodai csoport előadásában, majd a gyermekek apró libaformájú süteménnyel is kedveskedtek. Ezután indult útjára a lámpás körmenet, az óvoda udvarát és épületét jártuk körbe, közben Márton napi dalokat énekeltünk.   
Árpád-házi Szent Erzsébetről is megemlékeztünk. A megemlékezés keretében feladatunk volt Erzsébet jóságának és Isten szeretetének hangsúlyozása. A megemlékezés köszöntéssel és Árpád-házi Szent Erzsébet életének rövid ismertetésével kezdődött. Ezután „ A rózsa csoda” történetet bábozták el az óvó nénik az érdeklődő tekintetű csendben ülő gyermekeknek. A megemlékezés végén közösen elénekeltük az Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló dalt:

„Árpád-házi Szent Erzsébet,
Segített a szegény népen.
Őt dicséri koldus, árva,
Emlékezzünk jóságára.

Kenyerét is mind megosztja,
Kötényébe rejtve hozza.
Éhezőket jóval tölt be
Vigasztalást hoz a földre.”

Délután a konyhás nénik által készült kis Erzsébet kenyeret és rózsát ábrázoló színezőt vihettek haza a gyermekek. Bízunk abban, hogy az óvodás gyermekek ezután még jobban szeretik és segítik társaikat, és vigyáznak egymásra.
Az óvodánk példát ad a családok számára a megemlékezésekkel az ünnepek mélyebb, élménydúsabb megélésében.

Szent Anna Katolikus Óvoda