Megérkezett a havazás!

  •  
  •  
  •  

Újpest szombaton szürke reggelre ébredt, majd a kora délelőtti órákban megindult a havazás. Játékos, “kicsit esek, majd nem esek” kacér játékba kezdett, a péntekinél némileg enyhébb időben a természetfelelős. Később egyre sűrűbb és nagyobb hópelyhek jelezték: megérkezett, amit vártunk.

A Meteorológiai Intézet több megyére poros fokozatú riasztást adott ki, a fővárost és Újpestet azonban (még) elkerültre a sarkvidéki időjárás. Bár a hó délelőtt óta esik, hétvége lévén még nem okozott nagy riadalmat, vagy fennakadást munkába, iskolába indulás miatt. A nagy forgalmú főútvonalakon, mint az Árpád út, az István út valamint a Külső Szilágyi út, a fehérségből kezdetben nem lett hótakaró, gyorsan jött az olvadás az autóközlekedés hatására.

Készenlétben az Újpesti Városgondnokság Kft.

Az Újpesti Városgondnokság Kft. szakembereit a várható időjárás-előrejelzés alapján állították hétvégi ügyeletbe és készenlétbe. Mint ahogyan Fejér Jánostól, a Kft. zöldterületi ágazatának vezetőjétől megtudtuk: a havazás délelőtti megindulásakor haladéktalanul megkezdték a munkatársak értesítését, majd behívását.

Átlagos téli nap

– A télnek megfelelő, átlagos havazós napunk van még, nincs semmi extrém, vagy aggodalomra okot adó esemény, – tájékoztatott Fejér János. – A Városgondnokság Kft. az önkormányzat kezelésében lévő parkok és útvonalak mentén ebédidőben kezdte meg a hó eltakarítását. A gép ugyanis egy-két milliméternyi hóval még nem boldogul. A munkát két traktorunkkal végezzük, és a hólapát nyomán azonnal megtörténik a síkosság-mentesítés.

A Szent István tér és környéke

A Városgondnokság a havazás idején is kiemelt feladatként kezeli a Szent István teret, közvetlen környékét, valamint a lakótelepi útvonalakat:
– Az egyik traktorunk és brigádunk a Szent István tér környékén takarítja a havat, környezetbarát anyaggal végzi a síkosság-mentesítést. A másik traktorunk a Király utcát takarította, síkosság–mentesítette, majd eltolta a havat a Semsey parkot övező területen. Onnan a Nyár utca és környéke a cél, majd Káposztásmegyer – tudtuk meg.

Folyamatos munka lesz

A Városgondnokság szombaton folyamatosan dolgozik és vasárnap is folytatják, vagy az időjárás függvényében, kezdik elölről a hó eltakarítását. Várhatóan a jövő hét is ezzel a feladattal indul, az élet – és az időjárás – átírja a Városgondnokság ama tervét, amelyben a gallyazás, söprés, játszóterek takarítása, a lombtakaró összegyűjtése szerepelt.

A tél örömei

A februári hónak a gyerekek örültek a legjobban. Délutánra már szánkózásra, csúszkálásra alkalmas hó “nőtt” a Deák és a Görgey utcák által közrefogott dombon. Sok kisgyermek vágyott ebéd utáni alvás helyett a szabadba.

A fehér hótakaró szépsége a természetfotósokat is a szabadba csalta. Szépséges és vidám képeket egyaránt talál facebook oldalunkon.

–b.k.