Megfiatalodó lakótelep

  •  
  •  
  •  

Jókay Attila, a 12-es számú választókerület önkormányzati képviselője szívesen összegzi a városközpontot érintő, jelentős változásokat. Választókerületében ugyanis a több mint három évtizede épült lakótelep megfiatalodását követhettük nyomon. Azaz a munkáknak, terveknek még nincs vége…

– Miként jellemezné választókerületét?
– Leginkább a négy- és tízemeletes panelházak jellemzőek választókerületemre, de például a Munkásotthon utcában a régmúlt és a jelen építészetének együttélését is nyomon követhetjük. Sok a zöld terület. Kisgyermekes családok, középkorúak és idősek egyaránt megkeresnek javaslataikkal, nagy öröm számomra, ha a lakók igényeinek megfelelően tudjuk alakítani a területet. Az elmúlt időszakban erre számtalan példa volt, ideillőnek érzem egy régi televíziós műsor címét: „Önök kérték, mi teljesítjük.” Sőt teljesítettük, mert a városvezetés is kiemelten kezelte a városközponti lakótelep megfiatalítását.
– Milyen fejlesztések, eredmények valósultak meg a választókerületében? 
– Teljesen átalakult a Lebstück Mária utcai sétány a Nyár utca és a Munkásotthon utcai szakaszon, a felújításnak köszönhetően esztétikus burkolatú sétautak, színes virágágyások, új pihenőhelyek szépítik a területet. A református templom előtt rendezett és virágdíszes tér alakult ki, a helyiek elismerése, hogy el is nevezték Templom sétánynak. A járdák mellett a parkolóhelyek hiányát és állapotát is kifogásolták a területen élők, hiszen a lakótelep építésekor jóval kevesebb volt a gépjármű. A Virág utca 7–9.-ben lakók nagy örömére újjáépült és tágasabb lett a parkoló. Most a Munkásotthon utca 70–72. számú ház előtt folyik például parkolófelújítás, huszonnégy gépjármű számára lesz itt hely. Megkezdődött a Pozsonyi úti felnőtt- és gyermekrendelő felújítása, amely az önkormányzat idei legnagyobb, saját erőből végzett egészségügyi fejlesztése. Változás előtt áll a Rózsa utcai áruházak előtti terület, ahol elegáns teret alakít ki az önkormányzat azzal a céllal, hogy a Rózsa és Nyár utca menti, déli lakótelepi területnek vonzó és rendezett, közösségi funkciót is nyújtó központja legyen. A felújítások mellett az egyik legjobb kezdeményezésnek a játszótéri ivókutak telepítését tartom, hiszen a meleg napokon minden játszótéren jól jön a vízpótlás, és lehetőség nyílt a kézmosásra is. A környékbeli kisgyerekes családok kérése teljesült ezzel.
– A következő, immár ötéves képviselői ciklusban mit szeretne elérni?
– Szeretném, ha folytatódna a panelprogram, hiszen a választókerületemben megújult társasházak példája vonzó több lakóközösség számára. Nagy sikere van a kerékpártárolóknak, amelyek a környezetbarát városi közlekedést segítik, ennek folytatása is a feladatunk. Lényegesnek tartom a lakótelepi környezet és a parkok további megújítását, amelyre már a közeli jövőben találunk példát a Kassai és a Munkásotthon utca sarkán lévő területnél. S haladnánk tovább, parkról parkra.
U.N.