Meggyújtották a „közösség lámpásait”

  •  
  •  
  •  

Jelentős állomásához érkezett a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) az EU támogatásával megvalósuló projektje. A közösség lámpásai elnevezésű kezdeményezés részleteit a február 4-én tartott projektindító konferencián ismerhették meg a helyhatóságok képviselői. A vak, gyengénlátó és más fogyatékossággal élő embereket segítő programhoz Újpest is csatlakozott.

A közösség lámpásainak jelképes és valóságos meggyújtása indította el azt a projektet, amelynek köszönhetően a remények szerint a közeljövőben sikerül minőségi áttörést elérni a többségi társadalom, valamint a vakok, gyengén látók és más fogyatékossággal élő emberek viszonyában. A programhoz nyolc fővárosi kerület – köztük Újpest – és kilenc járási központ is csatlakozott.

Fodor Ágnes, a VGYKE alelnöke és szakmai vezetője a konferencián elmondta, a projekt legfőbb célja az, hogy a fővárosban olyan integrált, helyi közösségek szülessenek, amelyekhez a látássérültek is csatlakozhatnak.

A projekt szakmai vezetője, Németh Orsolya hangsúlyozta, a közösségek létrejöttén túl nagyon fontosnak tartják, hogy a látássérült emberek helyi szintű érdekvédelme is kialakuljon. A kiemelkedő feladatok között szerepel emellett a helyi közösségek és a helyi önkormányzatok, intézmények képviselői közötti nyílt kommunikáció kialakítása is. 

(antosa)