Meghosszabbított türelmi idő a diákigazolványoknak

  •  
  •  
  •  

A BKV Zrt. az illetékes minisztériumok kérése és jóváhagyása alapján 2011 őszén a diákigazolványok helyett átmeneti ideig elfogadta az iskolák által kiadott tanulói jogviszony-igazolást, hallgatói jogviszony-igazolást, illetve a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlapoknak az iskolák által hitelesített (intézményvezető által aláírt és az intézmény hivatalos bélyegzőjével ellátott) másolatát.

A diákigazolványokkal kapcsolatos, 2011 őszén felmerült problémák végleges rendezése érdekében, az Oktatási Hivatal kezdeményezésére a BKV Zrt. 2012. január 15-éig elfogadja a jogviszony-igazolásokat, illetve diákigazolvány-igénylőlapok másolatait. Azok tehát, akik még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal (vagy a diákigazolványra való jogosultságot igazoló igazolással) de az iskolák által kiadott és lebélyegzett tanulói jogviszony-igazolást, hallgatói jogviszony-igazolást, vagy a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlapnak az iskolák által lebélyegzett és az intézményvezető által aláírt másolatát fel tudják mutatni, 2012. január 15-éig vehetik igénybe a tanulók részére biztosított utazási kedvezményeket.
 
A bérlettel utazó 14 éven felüli (személyi igazolvánnyal rendelkező) tanulóknak átmenetileg a személyi igazolványuk sorszámát kell ráírni a bérletszelvényre. Figyelem! A tanuló bérletszelvény csak a tanulói jogviszony-igazolás, a hallgatói jogviszony-igazolás, a közoktatási vagy felsőoktatási diákigazolvány-igénylőlap a fent leírtak szerint hitelesített másolata és 14 éves kortól a személyi igazolvány együttes felmutatása esetén jogosít utazásra! Kérjük, utazásuk során fokozottan figyeljenek ezen feltételek betartására.
 
A kedvezményes csoportos tanulójegy esetében – ahogy eddig is – az iskola igazgatója által hitelesített igazolást is elfogadják a jegyellenőrzést végző kollégák.
 
Aki nem rendelkezik a megfelelő igazolással, vagy ezek érvényessége lejárt és más jogcímen az utas nem jogosult kedvezményre, annak teljes árú viteldíjat kell fizetnie. Megértésüket köszönjük!
 
Január 16-ától kizárólag a diákigazolvány vagy a diákigazolványra való jogosultságról kiállított kormányrendelet szerinti igazolás jogosít a tanulóknak szóló kedvezmények igénybe vételére, egyéb igazolványt vagy igazolást nem áll módunkban elfogadni. Ennek megfelelően a tanulók által használt bérleteken január 15-ét követően csak diákigazolvány-szám, illetve a már említett, diákigazolványra való jogosultságról kiállított igazolás száma szerepelhet.
Aki 2012. január 15-nél későbbi lejárati idejű bérletet használ, és a bérletszelvényén nem diákigazolvány-szám, vagy diákigazolványra való jogosultságról kiállított igazolás száma szerepel, annak legkésőbb a január 15-ét követő első utazása megkezdése előtt pénztárainkban ki kell cseréltetnie a bérletszelvényét. Ennek kezelési díja 250 Ft.
 
Azon folyamatban lévő pótdíjköveteléseket, még nem lezárt panasz ügyeket, méltányossági kérelmeket, pótdíjfolyamatokat, amelyeket 2011. december 21-én, vagy ezt követően kezdeményeztek a fent ismertetett jogviszony-igazolások, vagy igénylőlap-másolatok bemutatása kapcsán, Társaságunk 2012. február 29-ig díjfizetés nélkül lezárja. Eddig az időpontig jelentkezhetnek az érintettek panaszukkal.