Megismerték Újpestet

  •  
  •  
  •  

Már az az érdem, hogy az általános iskolások helytörténeti vetélkedőjét a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium diákjai nyerték az elmúlt tanévben, elegendő lett volna arra, hogy rendezői legyenek az idei versenynek.

Biztos szerepüket tovább erősítették azzal, hogy jubileumi tanévet kezdtek, melyben gimnáziummá válásuk 10. évfordulóját köszöntik. Ilyen előzmények után duplán lehettek rendezői a középiskolások versenyének. Amikor Hirmann László igazgató eme gondolatok jegyében is köszöntötte házigazdaként a csapatokat, a zsűrit, és a vendégeket, még nem sejtette, örömük megháromszorozódhat A két óra múlva esedékes eredményhirdetésnél a helytörténet-kutatást szívügyeként kezelő igazgató diákjai ugyanis ezt a versenyt is megnyerték.

Wintermantel Zsolt köszönti a helytörténeti vetélkedő versenyzőit

Hét csapat öt-öt tagja, a szűri és a szurkolók más-más szerepben vágtak neki az október 15-i versenynek, megtelt az aula. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere külön köszöntötte a ringbe szálló fiatalokat, hiszen – mint mondotta- ez a nap róluk szól, no és Újpestről. A város vezetője utalt arra, hogy Újpest történelme rendkívül gazdag, és a 170 éves múlt sok személyiséget adott az országnak is. De nemcsak erre lehetünk büszkék, hanem arra is, hogy az Újpesti Helytörténeti Alapítvány 19 éve ösztönzi és szervezi az újpesti diákok helytörténeti tudását elmélyítő vetélkedőjét amely az évek múlásával a jubileumi rendezvényhez közelít. Teszik ezt oly módon, hogy Budapest-szerte nem találunk ilyen kezdeményezést. Így a köszönet az alapítványnak és a házigazdáknak egyaránt szól. – mondta Újpest polgármestere.

A vetélkedőt összeállító Kalóné Romhányi Judit tanárnő lendületes, a csapatokat és a zsűrit egyaránt megmozgató szituációs feladatokat, kérdéssorozatokat állított össze. A pergő játéknak a közönség is részese lett. A diákok képeslapi üdvözletként küldték el ismerőseiknek az újpesti nevezetességeket, képek alapján foglalták össze röviden Újpest történetét, tájoltak, felismertek nevezetes épületeket,
helyszíneket. Összekapcsolták a személyeket a helyszínekkel, évszámokat az eseményekkel, külön fejezetet szántak a település alapítójának, gróf Károlyi Istvánnak.

A végeredményt néhány pontnyi különbség döntötte el. A középiskolások helytörténeti versenyét a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium csapata nyerte: Pálinkás Bernadett, Takács Flóra, Tóth András, Sipos Balázs és Cseri Zoltán. Felkészítő tanáruk: Takács Judit.

Második helyen végeztek a Könyves Kálmán Gimnázium diákjai: Klimász Jennifer, Lassu András, Magyar Szabina, Szekeres Márton és Tóth Dániel 11.c osztályos tanulói, felkészítő tanáruk Szakonyiné Cseri Bogáta tanárnő volt. Harmadik helyen végzett a Babits Mihály Gimnázium Ádám Izabella, Baranyai Eszter, Földi Nóra, Tavaszi Réka, Török Virág – alkotta csapata, felkészítő tanáruk: Balázs Gábor.

A Közművelődési Kör ajándékát az Újpesti Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium csapata kapta. További résztvevők voltak: a Berzeviczy Gizella Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, a Bródy-, és a Csokonai Gimnázium csapatai.

A zsűri

A zsűri tagjai: Bánhidi Edit, az Újpesti Pedagógiai Szolgáltató Központ igazgatója, Rojkó Annamária, az Újpesti Helytörténeti Értesítő főszerkesztője, Neufeld Györgyné Polgármesteri Hivatal referense, dr. Kovács Ivánné, az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, Szöllősy Marianne az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, dr. Kőrös András, a Közművelődési Kör elnöke és dr. Sallai János, a Helytörténeti Alapítvány elnöke voltak.