Megjelent a Helytörténeti Emlékkönyv

  •  
  •  
  •  

Az újpesti székhelyű Budapesti Honismereti Társaság évente megjelenteti a Budapesti Helytörténeti Emlékkönyvet. 2008-ban március 4-én délután mutatták be a legújabb kötetet, amely immáron a negyedik a sorozatban.

A most megjelent emlékkönyv a Budapesti Históriák rendezvénysorozat 2006. évi előadásainak anyagát is tartalmazza. Emellett bemutatja a Budapesti Honismereti Társaság tevékenységét, a főváros helytörténetével foglalkozó civil szervezeteket, valamint az önkormányzati finanszírozásban működő közgyűjteményeket.
A kiadvány célja többek között a főváros egyes kerületeiben lévő városrészek, jelentősebb személyek, építmények vagy éppen események történeti múltjának megismertetése. A kötet második felében lévő adatbázis egyfajta mankóként segítheti a Budapesten található múzeumok, helytörténeti gyűjtemények megtalálását, funkciójuk, jellegzetességük megismerését.
Ha valaki a helytörténeti kiadványok iránt érdeklődik, az ő segítségére van a könyv harmadik fejezete, amelyben egy válogatott bibliográfia található a 2006-ban kiadott, jelentősebb budapesti és kerületi helytörténeti kiadványok említésével.  
Újpest vonatkozásában is olvashatunk a könyvben több érdekes történetet is. Ilyen például Szöllősy Marianne írása Újpest iparváros 1840-1945 címmel, Szentpáli Gábor: Forradalmi Bizottság Újpesten című anyaga, vagy Kovács Istvánné, az Újpesti Városvédő Egyesületet bemutató esszéje.