Megjelent hazánkban a dél-afrikai vírusmutáció

  •  
  •  
  •  

Nagyon sokan szegték meg a kijárási tilalmat, a kórházak telítettek. Ezt mondta még az operatív törzs pénteken.

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóját. Elmondta, hogy 130-an vagy sehogyan, vagy rosszul viselték a maszkot, ellenük a rendőrség intézkedett. Egy kispesti sörözőben 3 vendég ivott éppen szeszes italt, ezért a kocsmát bezárták. Zsanán egy büfében volt két vendég, így ezt a helyet is fél évre lakatolták le. A VII. házibuli volt, amelyen 56 embert vontak intézkedés alá, közülük egyetlen magyar volt csak. A kijárási korlátozást négyszáznál többen szegték meg, közülük heten túl messzire vitték sétálni kutyájukat.

Kiss Róbert figyelmeztetett, hogy az interneten hirdetnek vasárnapra egy demonstrációt, ennek megrendezése azonban szabályellenes, így részt venni rajta is annak számít.

Müller Cecília bejelentette, hogy hogy immár hazánkban is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja, melyet egy olyan magyarnál mutattak ki, aki Zambiában járt kollégájával találkozott. Ez a mutáns azért veszélyes, mert olyanokat is képes megfertőzni, akik már túlestek a betegségen.

Kérdésre a tisztifőorvos elmondta, hogy meg fogják változtatni az AstraZeneca beadásának alkalmazását. A brit mutáns már 500-nál is több embert fertőzött meg.

A legtöbb fertőzöttet Budapesten regisztrálták, ám ennek nincs jelentősége, a vírus gyorsan képes terjedni. Ez okozza azt is, hogy az intenzív osztályok lassan teljesen telítődnek.

, ,