Megkezdődik a Városháza Vendéglő kivitelezése

  •  
  •  
  •  

Július második felétől újabb munkák kezdődnek a Városháza Piac-sétány felőli oldalánál. A pályáztatási határidők szigorú betartása után ismét megbontják a burkolatot, de mindez az előre kidolgozott ütemterv szerint történik.
Amint a Főtér-rekonstrukció tervei között szerepelt, az első ütem nem csak a Városháza környéki térfelújítást jelenti, hanem az épület nyílászáróinak a cseréjét, a fűtés-hűtés (klíma) modernizációját és a Rathaus-keller, azaz a Városháza Vendéglő kiépítését is.

Az épület mind a 173 ablaka megújul, ami elsősorban az önkormányzati dolgozóknak nyújt némi átmeneti kellemetlenséget, amit körültekintő munkaszervezéssel igyekeznek csökkenteni a kivitelezők. Ezzel egy időben az akadálymentesítés következtében néhány sűrű ügyfélforgalmat lebonyolító iroda bejárati ajtaját is kiszélesítik. Ez természetesen a földszinten is változásokat követel.
 
Új lift, légkondicionált helyiségek
 
A főbejárattól a liftig kerekesszékek számára is folyamatos megközelítést biztosítanak s a felvonó szállítószekrényét a megfelelő szabványméretűre cserélik. A munkálatokra kiírt közbeszerzési pályázat lezárult, a munkaterületet átadták s így megkezdődhetnek az átalakítások.
Amint Tilli Lajostól, a munkálatokért felelős Főtér Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a klímaberendezések úgynevezett felkon-rendszerű hűtő-fűtőtesteket működtetnek majd. A 92 darab készülék feltehetően enyhíti a belső hőmérsékletingadozásokat mind az önkormányzati dolgozók ,mind a nagyteremben megrendezett ünnepélyek résztvevői számára, ami régóta meg-megkeseríti az emelkedett pillanatokat vagy a koncentrált munkavégzést. Három klímaberendezés működteti a rendszert, s ezeket bontással az épület tetőterébe emelik s telepítik még a nyár folyamán. Amennyiben minden a tervek szerint halad, augusztus 25-ig végeznek az átalakításokkal.
  
Teraszos vendéglő a szökőkutak mellett
 
A Főtér-felújítás első ütemének utolsó fázisa s igazi különlegessége lesz a hangulatos Városháza Vendéglő kialakítása. Talán kevesen tudják – bár a szökőkutak felől egy boltíves zárt ajtó jelzi -, hogy a városháza alján egy hatalmas területű pincerendszer húzódik. Ezt a területet hangulatos vendéglőként szánták értékesíteni a tervezők, megemelve a tér hangulatát s a teret látogatók kényelmét. Egy bökkenő akadt csak, ami joggal vethet fel kérdéseket a lakosokban is: miért nem készült el mindez a Főtér átadásának napjára s mennyiben érinti majd az új tér területét? A praktikus és kézenfekvő választ Tilli Lajos adta meg:
-Talán még emlékeznek a tisztelt olvasók, hogy a térfelújítási munkák elvégzését akkor is vállalta az önkormányzat, ha az ekkor még folyamatban lévő uniós pályázatunkat esetleg elutasítják. Ebben az esetben a már említett nyílászárók cseréje, a klímafelújítás, a vendéglő kialakítása csúszott volna későbbi időpontra. Ám mikor az örvendetes uniós támogatásról hírt kaptunk, a Főtér felújítása már kb. 70 százalékban elkészült. Viszont ez a helyzet azt is véglegesítette, hogy az ablakcserék, vendéglőkialakítás stb. is zöld utat kapott. A vendéglőre kiírt közbeszerzési pályázatot hiánypótlásra vissza kellett küldenünk a pályázónak, viszont az főtér-felújítást meghatározó uniós pályázat szigorú feltételei megkövetelték a határidő betartását s a munkák - időben történő – befejezését, ezt láthatjuk is.
 
Átmeneti burkolatbontás, a biztonság érdekében
 
-Mivel jár tehát a Városháza Vendéglő kivitelezése?
-Átmenetileg megbontjuk az épület körüli díszburkolatot, amit természetesen változatlanul eredeti formájában helyezünk vissza. Mindezt az indokolja, hogy a megfelelő engedélyek s a kért hiánypótlás beérkezte után, törvényi határidőben jelzett július 20-i pályázati kihirdetést követő napokban el is kezdődhet a kivitelezés, de ezt a határidőt be kell tartani. A felújítás legelső munkafázisa pedig az alagsori helyiség szigetelése, amit csak úgy lehet biztosítani, ha az épület alapzatát körben, 2-3 méter mélyen betonréteggel biztosítjuk a nedvesség ellen. Az uniós és a vendéglőre kiírt pályázat „összecsúszása” az oka, hogy a városházát érintő munkafázist nem lehetett megkezdeni, mivel az uniós pénz megítéléséig az önkormányzat csak az önerőből teljesíthető főtér-rekonstrukciót vállalhatta. Így viszont – némi átmeneti kellemetlenség árán – még a nyáron, illetve legkésőbb szeptember 15-ig újabb ajándékkal örvendeztethetjük meg az újpestieket mind a városházán belül, mind az új Főtér területén.