Megkezdődött az I. Újpesti Folklór fesztivál

  •  
  •  
  •  

Mindössze 5 napig várja a Kormorán együttes 35 évét képekben, plakátokban, díjakban felvonultató jubileumi kiállítás a rajongókat, és az érdeklődőket az Újpesti Gyermek Galériában. (UGYIH, István út 17-19.) A hétvégi Folk fesztiválnyitó programjaként június 3-án, pénteken, 17 órakor megnyitott mini zenemúzeum sok mindent elárul a látogatónak. A nagynevű folk-rock zenekarról és a beat nemzedék koráról. A kiállítást a Találkozzunk többször! – közösségépítő kulturális program egyik állomásaként Wintermantel Zsolt polgármester nyitotta meg.

Gyere az UGYIH-ba be!
Családtagok, rokonok, barátok jöttek el a megnyitóra, amelynek első perceiben Kerekes György, az Újpesti Gyermek-és Ifjúsági Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket. Szólt arról, hogy egy majdani állítás és egy megakoncert ötlete attól a perctől a “levegőben volt”, hogy a Kormorán tavaly az újpesti intézménybe helyezte a zenekari próbáit. A városrész és az együttes kapcsolata már akkor sem számított új keletűnek. Közismert, hogy az együttes billentyűse, Szűts István, és az énekes Géczi Erika, újpesti. Nos, a kiállítás és a koncert most két nap eltéréssel megvalósul, így Újpest a jubileumi események, s ennek nyomán egy Folklór fesztivál színhelye.

Magyarnak lenni hivatásuk
Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere megnyitójában arra utalt, bár a zenekar az eltelt 35 év alatt többször átalakult, végig megőrizte egyedi hangzásvilágát. Ugyanakkor látható, milyen hihetetlenül gazdag és sokszínű ez az életút, rockoperák, filmzenék, megzenésített versek, Petőfi Sándortól, Nagy Lászlón keresztül Wass Albertig és Kányádi Sándorig, oratóriumok, megannyi sikeres lemez, hazai és külföldi koncert jelzi az állomásokat.

“Egy dolog azonban állandó: a konok kiállás a nemzeti értékek mellett, a hagyományok tisztelete és őrzése, hit az isteni gondviselésben. Akkor is, amikor ezt nem nézték jó szemmel, amikor ez nem volt trendi, amikor a tiltott dalokat kellett tiltott hangszereken játszani, és akkor is, amikor rossz időkben kellett himnuszokat énekelni.” – emelte ki Wintermantel Zsolt.

Ma már valóság
Újpest polgármestere elmondta, a Kormorán mindvégig következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy valamennyi koncertjükön emléket állítsanak a trianoni diktátumnak, és minden megszólalásukban hirdessék a nemzeti összetartozást. “Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a Kormorán elkötelezett művészeinek abban, hogy ma, 35 évvel az együttes megalakulása után a határon túli kettős állampolgársága és a Nemzeti Összetartozás Napja – amit éppen június 4-én ünnepelünk – immár történelmi valóság” – emelte ki Wintermantel Zsolt. (A teljes beszédet a polgármester Facebook oldalán olvashatja) Majd örömmel hívta meg a jubileumi újpesti koncertre a jelenlévőket.
 
A kiállítás
A Kormorán billentyűse, Szűts István úgy fogalmaz: ez az első, az együttes történetéről szóló kiállítás, hiszen szívesebben zenélnek, hogy megmutassák meg magukat, minthogy relikviákat rendezge galéria kitűnő kiállítási lehetőséget jelentett, az eddig otthon őrzött kincsek válogatása bennünket is visszaemlékezésre, némi nosztalgiára késztetett – mondja a népszerű, Újpesten élő művész. – Korképet is mutat, hiszen a hetvenes, nyolcvanas évekből például kevés fotó maradt ránk. Néhány plakát emlékeztet a múltra. A kiállításon szerepelnek a díjak, így a Magyar Örökség díj, avagy a Magyar Szabadságért díj. A közönségtől kapott ajándékok, hiszen a Kormorán rajongói tábora régóta a mindennapok részese. A tárlóba kerültek személyes tárgyak, kitűzők, pólók. A kiállítás megynitóján a megújult Kormorán együttes új énekese, Fehér Nóra kápráztatta el hangjával a jelenlévőket. A többiek csak vasárnap este lépnek a mikrofonhoz, a Szent István téren.

Az szinte biztosra vehető, hogy ráadásszám(ok) nélkül a Kormorán együttes tagjai nem jönnek le a színpadról. További jó hír lehet a rajongóknak: augusztusban , Szent István ünnepén, ismét Újpesten lépnek fel: a Honfoglalás rockoperával.

Folklór fesztivál-nyitány a Szent István téren

A Folklór fesztivál szabadtéri helyszínén, a Szent István téren, már pénteken délutántól várták a közönséget. A nyári melegben üdítő látvány volt a – tervezettnél korábban – működésbe lépő szökőkút. A Trombita téri kirakodóvásár portékái mellett a hideg csapolt sör, a tekercsfagyi, a friss rétes, a hosszúlépés egyaránt vendégmarasztaló. A lemenő Nap fényében úszó színpadon este fél hét előtt már vásári kikiáltó harangozta be a Bem együttes táncosait és a táncházat. A harmincöt éve a néptánc és a népművészet hagyományait művészi szinten őrzi együttes ezúttal is profi műsort és gyönyörű látványt nyújtott. A nézőközönséget is könnyedén vitték táncba. A színpad előtt kört alkotó táncosok, és a közönség szívesen ropta. A totyogók és nagyobbacskák, a fiatalok és az idősebb nemzedék egyaránt jól érezte magát. Azok is, akik továbbra is csak nézőként tapsoltak a produkciónak.

– B. K.