Megkönnyítik az iskolakezdést

  •  
  •  
  •  

Idén ezer, 6-18 éves korú gyereknek jár beiskolázási támogatás az önkormányzattól. Ezt azok kapják automatikusan, akik jogosultak rendkívüli települési támogatásra vagy gyermekvédelmi kedvezményre. Újpest önkormányzata azonban azt tervezi, hogy meghatározott feltételek mellett egyéni kérelem alapján is megkönnyítik az iskolakezdést.

Nagy István szociális ügyekért felelős alpolgármester azt mondta, a tavalyi ezerháromszázhoz képest ezerre csökkent a beiskolázási támogatásra jogosultak száma.

– A jövedelmek kedvező változása jó hír, azonban a beiskolázási költségek továbbra sem egyformán elviselhetőek minden családnak. Idén nagyjából háromszázzal kevesebben kapják meg automatikusan az iskolakönnyítő támogatást. Éppen ezért azt tervezzük, hogy az augusztus 25-i testületi ülésen a vonatkozó rendeletet módosítjuk, és a támogatásforma meghatározott feltételek mellett, egyéni kérelem alapján is igényelhető lesz – tette hozzá Nagy István.

Automatikusan jár Az iskolakezdést megkönnyítő pénzösszeget jelenleg a rendkívüli települési támogatásra és a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére utalja át az önkormányzat, szeptemberben. Ez automatikusan jár, nem kell külön kérvényezni. Maga a támogatási forma annak köszönhető, hogy noha tavaly egyes támogatási feladatkörök állami hatáskörbe kerültek, Újpest Önkormányzata – fegyelmezett gazdálkodása miatt – nem csökkentette a segélyezésre fordítható keretet. A város mindemellett fontosnak tartja azt is, hogy a folyamatos fejlesztések mellett minden korosztállyal törődjön, és segítse a nehéz helyzetben lévőket.

MOA