Megmenekülhet a mozaik!

  •  
  •  
  •  

Az egykori gyógyfürdő falai őrzik a Kossuth díjas művész 1974-ben készített mozaik-kompozícióját. A napokban felcsillant a remény, hogy a gyönyörű műkincs a Károlyi Gimnázium, és Szunyoghy András grafikusművész összefogásával megmenekülhet!

Közösen tekintette meg Hirmann László, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium igazgatója, és Szunyoghy András, az Újpesti Művészek Társaságának elnöke az egykori Újpesti Uszodában lévő Barcsay-mozaikot. A szemlén az alkotás paramétereit is rögzítették annak reményében, hogy a két üvegmozaik az újpesti oktatási intézményben új otthonra talál.

– Nagyon örülnénk, ha ez a lehetőség valósággá válhatna –mondta el Hirmann László. -  Szunyoghy András grafikusművész vetette fel, hogy ő, aki ismeri Újpest épületeit és azok adottságait, a mi aulánkban tudná elképzelni ezt a csodálatos alkotást. A kérdés most az, hogy milyen támogatókat sikerül ennek a tervnek megnyerni. Biztos, hogy a mozaik megmentése hosszú idő, de egy ilyen érték, amit ez a muranói üvegmozaik képvisel, megéri a fáradtságot, ami a szervezéssel jár- fűzte hozzá az igazgató.

A fürdő két falát díszítő, körülbelül 30 négyzetméteres, jobb sorsra érdemes mozaikok remélhetőleg a közeljövőben méltó helyet kapnak és az újpesti közönség számára is hozzáférhetőek lesznek.
(antosa)