Megmentjük a Károlyi kórházat

  •  
  •  
  •  

Nagy István és Wintermantel Zsolt javaslatára a Fővárosi Közgyűlés 2011. október 21. ülésén a nehéz helyzetbe került Károlyi Sándor Kórház számára közel 150 millió forintos támogatást szavazott meg. A döntés hátteréről Nagy István fővárosi képviselőt, Újpest egészségügyért felelős alpolgármesterét kérdeztük.

Nagy István és Wintermantel Zsolt képviselői előterjesztésére a Fővárosi Közgyűlés 2011. október 21. ülésén a nehéz helyzetbe került Károlyi Sándor Kórház számára több mint 150 millió forintos támogatást szavazott meg. A döntés hátteréről Nagy István fővárosi képviselőt, Újpest egészségügyért felelős alpolgármesterét kérdeztük.
Bár drámainak tűnik a megfogalmazás, de a Kórház jelenlegi gazdasági helyzetében nem túlzó azt állítani, hogy „életmentő” volt Tarlós István főpolgármester és a fővárosi közgyűlés többségének támogatása javaslatunk elfogadásakor. Sajnálom, hogy a szocialisták – Havas Szófia kivételével – nemmel szavaztak, nem támogatták a a Kórház további működéséhez nélkülözhetetlen 113 millió forint, és a rendkívüli kiadásokra szükséges 45 millió forint biztosítását. Különösen furcsa ez azért, mert az a helyzet, ami miatt a Kórház csőd közeli állapotba került, nagyrészt az ő 16 éves munkálkodásuk eredménye. Nemmel szavazott az a Horváth Csaba is, aki jelenleg az MSZP frakcióvezetője, de az előző ciklusban a főváros egészségügyéért felelős főpolgármester-helyettes volt.
Már 1993-ban nyilvánvaló volt, hogy a több telephelyes működést csak fővárosi szinten, megfontolt átszervezéssel, átgondolt fejlesztésekkel lehet megoldani – ehhez képest csak méregdrága tanulmányok születtek az ügyben. A másfél évtizednyi tétlenséget követően 2007-ben a Kórház még nagyobb csapást szenvedett el. Azt kell mondanom, hogy tulajdonképpen akkor dőlt el a sorsa. Molnár Lajos és Horváth Ágnes egészségügyi minisztersége idején először közigazgatási határozattal megszüntették a Szülészet – Nőgyógyászat és Urológiai osztályokat, majd elvettek 50 aktív belgyógyászati ágyat. Gondolkodás nélkül teljes mértékben elvonták az ezen kapacitások után járó finanszírozást is. Hátrányos és igazságtalan helyzetbe került emiatt a Kórház, hiszen csökkenő finanszírozás és változatlan betegforgalom mellett – főként a baleseti sebészeti regionális felvételi ügyeletek miatt – tartósan veszteségessé vált a működése. Már akkor megjósolható volt, hogy a Kórház rövid időn belüli csőd közeli helyzetbe kerül. Ennek ellenére folyamatos tiltakozásunk eredménytelen maradt, mind a minisztérium, mind a főváros MSZP-SZDSZ-es illetékeseinél süket fülekre találtunk. Természetesen az akkori két MSZP-s országgyűlési képviselőnket is megkerestük, de ők sem segítettek.
Összegezve az előbb elmondottakat: a Kórház jelenlegi rossz pénzügyi helyzetének oka az, hogy miközben a vezetők és a dolgozók minden tőlük telhetőt megtesznek a betegellátás érdekében, az elvégzett munkáért kapott finanszírozás nem fedezi az elvégzett munkát. Ezt a kirendelt önkormányzati biztos is megállapította. Ezért tettük meg javaslatunkat Wintermantel Zsolttal, biztosítva ezzel a régió betegeinek ellátási biztonságát, elismerve a Kórház dolgozóinak megfeszített munkáját.
Nem csak a most megszavazott 150 millió forintos támogatás jelent segítséget a Kórház számára. Újpest önkormányzata október elsejétől átvette a járóbeteg szakrendelő működtetését, ami havonta 15-18 millió forinttal csökkenti a Kórház veszteségeit, ugyanakkor ez az összeg Újpest költségvetését terheli. Egy ekkora feladat átadás-átvétele nyilván kisebb-nagyobb problémákkal jár együtt, ezért a betegek türelmét kérem. Remélem minél előbb érzékelhető lesz, hogy megváltozott a fenntartó személye, és biztos vagyok abban, hogy az Újpesti Önkormányzat jobb gazdája lesz a járóbeteg szakellátásnak, mint az elődje. Úgy látom, hogy az újpestiek számára kiemelten fontos ez, és képesek leszünk nemcsak a megfelelő működtetésére, hanem a fejlesztésére is. 
Dr. Hollósi Antal orvos-igazgatót a Károlyi Sándor Kórház jövőjéről kérdeztük.
Ez a támogatás a túlélésünket jelenti. Azt, hogy a szállítóink felé fennálló adósságaink legégetőbb részét rendezhetjük belőle. Számunkra, itt dolgozóknak a működés fenntartása, a gyógyítás a legfontosabb. Véleményem szerint a Károlyi Kórház a régió ellátásában kulcsszerepet játszik, ezért mi mindnet megteszünk azért, hogy a lehető legjobb módon végezzük a munkánkat. Ezzel bizonyítottuk eddig is ezután is a kórház létjogosultságát.
(un)
(fotó: zsuzska.nolblog.hu)