Megóvják a Stefániumot

  •  
  •  
  •  

Egységesen támogatta az újpesti képviselő-testület az Ősz utca 153. számú épület helyi védettség alá helyezését március 31-i ülésén. A Stefániumra Hladony Sándor (Fidesz) hívta fel a főépítész figyelmét, miután az kimaradt a tavaly összeállított 50 épületet tartalmazó védelmi listáról.

Az istvántelki kastélyból az Újpestet alapító Károlyi család az aggok házát hozta létre. Jóval később a szomszédos Chinoin vasbetonból nagy tömegű, komor raktárat húzott fel mellé, amelynek lebontást a főépítész iroda ugyan kezdeményezte, de belátható időn belül nem kerül rá sor.
A főépítészi iroda levelet írt az ügyben a fővárosi főépítésznek, mivel a 2010-ben elfogadott helyi rendelet szerint még mielőtt döntenénk az újpesti helyi védelemről, meg kell győződni arról, hogy a fővárosi önkormányzat tervezi-e a fővárosi védelem alá helyezést. Valószínűleg erre nemleges válasz fog érkezni, így nem lesz akadálya, hogy az újpesti képviselő-testület rendelettel védje meg a most csak ideiglenes védelem alá helyezett épületet.
Hamarosan helyszíni bejárást tartanak, majd az épületrő építészeti értékvédelmi tanulmány készül.