Megszállás Káposztásmegyeren

  •  
  •  
  •  

Kifejezetten Káposztásmegyer közbiztonságának megszilárdításáért hirdetett kétnapos, a februári Megszállás fedőnevű akcióhoz hasonló járőrözést az újpesti rendőrség. A tizenkét rendőr, két közterület-felügyelő és hat polgárőr a lakásbetörések és a tárolófeltörések ellen vette fel a harcot.

A hétfőn és kedden tartott nappali akciót Káposztásmegyerre hirdették meg, az eligazítást ennek megfelelően a káposztásmegyeri rendőrőrsön tartották.

Dr. Terdik Tamás alezredes, Újpest rendőrkapitánya már az elején leszögezte: a lakótelepek közbiztonságát szeretnék megerősíteni, cél, hogy a lakásbetöréseket és a tárolóhelyiségek feltörésének számát visszaszorítsák.

Szakszerűen, felelősséggel

A rendőrkapitány a februári akcióhoz hasonlóan itt is hangsúlyozta: az egyenruhásoknál nem lehet tiltott eszköz, szakszerűen kell eljárniuk. Magatartás, viselkedés alapján kell fi gyelniük és észrevenniük az igazoltatandó személyeket. Ruházatukban betörésekhez használt eszközöket kell keresni, gyanús eszköz lehet például a fúrószár, csavarhúzó, de számolniuk kell a rejtve hordott szúró- vagy vágóeszközökkel is. A munkában további segítséget jelent, ha valaki itt lakik, Terdik ezért arra kéri a helybéli résztvevőket: vegyék észre a nem idevalósiakat.

Az elkövetők nappal dolgoznak

Bózendorf Ferenc, a káposztásmegyeri rendőrőrs parancsnoka fi yelmeztet: a lakásbetörések a magasabb, nyolc-tíz emeletes házakban jellemzőek inkább, míg a tárolókat többnyire a négyemeletes épületekben feszítik fel. Hozzáteszi, a betörők főként délelőtt 10 órától kora délutánig dolgoznak. Majd három csapatba osztja a résztvevőket.

Segít a kamera

A rendőrök több tucat lépcsőházkulcs birtokában indulnak útnak, a razziát másnap megismétlik. Az utcán kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a házak előtt láthatóan céltalanul őgyelgő személyekre, ők ugyanis jellemzően a tolvajok segítői; bemérik a terepet. Több társasházban már térfigyelő kamera ügyel a rendre, ezekben az épületekben rongálás is alig fordul elő. Az egyenruhások szerint ezek a házak biztonságosabbak, nem beszélve arról, hogy a gondnokok, közös képviselők kapcsolatban állnak a rendőrökkel.

Statisztika

A kétnapos akció meghozza az eredményt: ez idő alatt egyetlen betörés sem történt, négy embert viszont elfogtak, kettőt előállítottak, és nyolc szabálysértési feljelentés született. Összesen száztíz embert igazoltattak.

M. Orbán András