Megszorításellenes javaslatcsomagot nyújt át a kormánynak Karácsony Gergely

  •  
  •  
  •  

Javaslatcsomagot terjeszt be a kormánynak Karácsony Gergely, miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel – jelentette be Budapesten a főpolgármester kedden.

Budapest első embere az Index beszámolója szerint úgy fogalmazott:

“A jövő évi költségvetés egy súlyos megszorító csomag nemcsak az önkormányzatok számára, hanem az általuk képviselt emberek, a lakosság számára is.”

Karácsony elmondta, hogy amennyiben a tervezett változtatásokat, elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem az, hogy melyik évben.

Javaslatának legfontosabb pontjai a következők:

  • Vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól, ugyanakkor, ha a települések és a kerületek visszakapják ezeket a forrásokat, címkézzék fel, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen felhasználni őket. Amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrásuk nem lesz erre.
  • A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó miatt, aminek összegét országos szinten a négyszeresére emeli a kormány, azt kéri Karácsony, hogy a fővárosi közösségi közlekedésből kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy „a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint az önkormányzat a saját utasaira. A főváros esetében a jegybevételek drámai mértékben visszaestek, a BKK szakemberei 20-30 milliárd forint közé teszik a bevételkiesés összegét”.
  • Vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.
  • A főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.
  • Karácsony az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása az FKF felé.

A portál kérdésére Karácsony elmondta, hogy az egységes budapesti taxitarifáktól egyelőre nem kívánnak eltérni, de minden gazdasági szereplő véleményét kikérik a kérdésekben.

„Én személy szerint azt gondolom, hogy kell gesztusokat tennünk a taxistársadalom felé.”

A gellérthegyi sikló egy új turisztikai lehetőség lenne, megépítése mellett számos érv szól, de ezt még át kell beszélniük.

Karácsony az Euronews kérdésére válaszolva közölte azt is, hogy a főváros a megszorítások miatt elfelejtheti a tervezett beruházásait.

„Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni. (…) A kormánynak kell átgondolni, hogy a válság kellős közepén pont az önkormányzatokat kell-e megszorítania. Mondjuk a bankadó mértéke egy rendkívül szerény összeg ahhoz képest, amit az önkormányzatoknak kell fizetniük a jövő évi költségvetés szerint.”

, , , , , ,