Megszületett a vétó-paktum? A magyar és lengyel kormány kiegyezhet Brüsszellel

  •  
  •  
  •  

Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról – írja a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a 24.hu.

A megegyezés pontos részletei egyelőre nem ismertek. A 444 a lengyel RMF rádió értesüléseit idézve azt valószínűsíti, hogy a tervet a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki, a lengyel és magyar kormány pedig kedd este hagyta jóvá Varsóban.

 

MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A portál azt írja, az elképzelés szerint a jogállami mechanizmus törvénycsomagja megmaradna, alkalmazását azonban befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használhatják. Orbán Viktor számára alighanem az a legfontosabb, hogy ebben az esetben legkorábban 2022 közepére várható döntés, vagyis a soron következő országgyűlési választásokig az uniós források megvonásával nem kell számolnia.

A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet is jóváhagynak a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Ez elvi szinten eddig is így volt, de a magyar és a lengyel kormány szerint nem elég konkrétan szerepelt a kitétel a mechanizmusról szóló törvénytervezetben. Most például belekerül az is, hogy a mechanizmus nem érinthet a tagállamok hatáskörében hagyott témákat, például a családjogot, vagy a migrációt.

Egy esetleges alkut egyébként az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell még hagynia.

, , , , , ,