Megszületett az egyezség, közös listán indulnak az ellenzéki pártok

  •  
  •  
  •  

Mind a 106 egyéni körzetben közös jelölt lesz, a miniszterelnök-jelöltet előválasztás után nevezik majd meg.

Vasárnap megszületett az ellenzéki összefogás, a hat ellenzéki párt közösen jelentette be, hogy egy listán igyekeznek legyőzni a Fideszt a 2022-es országgyűlési választáson.

A pártok közleménye szerint „az ellenzéki pártelnökök a vasárnapi döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával indulnak”.

A pártelnökök elfogadták a Korszakváltás Garanciái nevű dokumentumot is, amelyben minden párt vállalta, hogy csak olyanokat indít, akik

“bizonyítottan nem vettek részt korrupciós bűncselekményekben, nem követtek el egyéb törvénysértést, nem játszottak össze a Fidesszel és „nem tettek emberi méltóságot sértő kijelentéseket”.

Nemcsak a miniszterelnök-jelöltet, hanem mind a 106 egyéni indulót előválasztáson választhatják majd ki az ellenzéki szavazók.

A pártelnökök a dokumentumban vállalták, hogy megtisztítják a közéletet, helyreállítják a jogállamot. Ha az összefogás győz a választáson, azonnal új alkotmányt szeretnének, illetve nyilvánosságra hozzák a pártállami időszak ügynökaktáit is.

, , , , , , , ,