Megújul a Károlyi park

  •  
  •  
  •  

A Károlyi park rendezése annak a Főtér programnak a része, amelynek során megújul a Szent István tér teljes területe.
Maga a Károlyi park is átépítésre kerül. Lényegesen átláthatóbb, könnyebb közlekedésű lesz.

Reményeink szerint nem adnak majd otthont a bokros részek a hajléktalanoknak, illetve a kutyáknak . – avat be a részletekbe Lőrincz Mihály, az újpesti önkormányzat városüzemeltetési osztályának főosztályvezető-helyettese – A program keretében történt meg a bokrok és balesetveszélyes, beteg fák kivágása.
Mint azt megtudtuk, a konkrét munkálatok majd tavasszal kezdődnek el, addig a terület átmenetileg – a tér átépítése miatt – a korábban a Trombita téren tartott fenyőfa-vásárnak ad otthont. Ezen átmeneti időszak után, a téli fagyok elmúltával, március környékén kezdődik a látványos megújulás, a tér rehabilitációja.
Miután kivágják a beteg és balesetveszélyes fákat, valamint az értéktelen akácfákat, helyüket pótolják elsősorban platán és juharfákkal. Ezek értékes, nagy lombozatú, impozáns, magasra növő, őshonos magyar fafajták.
Természetesen szakemberek megalkották a tér kertészeti tervdokumentációját még a munkálatok kezdete előtt, sőt, az önkormányzat igazságügyi szakértő véleményét is kikérte a fák felmérése, megóvása érdekében. Hiszen azt mindenképpen szem előtt tartották, hogy egészséges fákat is kivágjanak. Így a felmérés végén, Dr. Mócárt Béla szakértő véleményét figyelembe véve a tér megújulását előkészítő tervezőnek kompromisszumot kellett kötnie, a megmaradó egészséges fákat, mint biztos pontokat kellett figyelembe vennie. Sajnos a teljes faállomány alapos vizsgálata után beigazolódott, hogy a téren lévő fák jelentős része beteg, balesetveszélyes, nagyon rossz állapotban vannak. Ezeket kell kivágni, a későbbiek során pótolni.