Megújuló fasorok

  •  
  •  
  •  

Március 22-tól kezdődnek a faápolási munkák Újpesten, elsőként a Főtér környéki gallyazások, metszések, vágások. A részletekről kérdeztük a Városüzemeltetési osztály vezetőjét.

-A fakivágással kapcsolatos munkálatokat három nagy csoportra lehet osztani Újpest költségvetésének vonatkozásában – tudtuk meg Lőrincz Mihálytól. – Költségvetésünkben nagyobb összeggel szerepel, mintegy 25millió forintos összeggel a fasorok rehabilitációja. Ez egy centralizált utcasoron levő teljes fasor újratelepítése.
Újpest utcáin meglehetően sok igénytelen és elég idős fa van – itt elsősorban az akácfákról van szó -, amelyek nem nemes fák, hamar elöregszenek, balesetveszélyessé válnak. Minden évben igen sok problémát okoznak a letört ágak, az autókon, házakban okozott sérülések, ezek megelőzésére az önkormányzatnak folyamatos gallyazást kell végeztetnie éppúgy, mint folyamatos fasor-karbantartást.
Vannak olyan területek, amikor ez a karbantartás nem elég, ahol teljes rehabilitációra van szükség. Ez a program 2008-ban kezdődött, a Deák Ferenc utcában teljes hosszban kicserélték az elöregedett és beteg akácfákat. Helyettük nemesebb, szebb fákat telepítettek. Fontos információ, hogy az ilyen fasor-cserék esetén nem csökkentik a zöldterület arányát, a fák számát, sőt, lehetőleg mindig növelik az elültetett fák számát, hogy Újpesten összességében semmiképpen se csökkenjen a zöldterületek aránya.
Egyedileg történik a balesetveszélyes fák eltávolítása, amely egy másik feladat ugyanezen témakörben. A fák vizsgálata során a szakemberek gyakran találkoznak egészségesnek tűnő, de belülről odvas, elkorhadt fákkal, amelyek magukban hordozzák a balesetveszély lehetőségét egy-egy viharosabb nap esetén. A lehetőségekhez képest ezt is igyekeznek a szakemberek megelőzni, folyamatos Újpest fáinak vizsgálata különböző módszerekkel.
Példa erre a Főtér rekonstrukciós program kapcsán elvégzett vizsgálat, amely többek között a keramitos parkolóban lévő fákra vonatkozott, kiderült, sajnos nagyon rossz állapotban vannak ezek a fák. Balesetveszélyesek, könnyen letörhetnek az ágaik, esetleg a törzsük is letörhet. A leginkább balesetveszélyes fákat ezért erről a területről is el kell távolítani. Ám helyettük a Főtér program keretében új növényeket, új fákat telepítenek, a jelen állapothoz képest 30 százalékkal nagyobb zöldterületet alakítanak ki a Szent István téren a jövőben.
Meg kell szüntetni a balesetveszélyt, ez óhatatlanul fakivágásokkal jár, de helyette újat, jobb minőséget, a helyi viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fákat telepítenek. S hogy melyek ezek a nemesebb, jobban alkalmazkodó fák? Például a juharfa, a platánfák, valamint kisebb helyekre a gömbjuhar. A fák kiválasztása mindig az adottságok figyelembe vételével, a főkertésszel konzultálva történik.