Megújuló panelek

  •  
  •  
  •  

Az energiahatékonyságot támogató Zöld Beruházási Rendszer, Klímabarát Otthon panel program keretében az elmúlt évben számos tömbház megújult Újpesten. A beruházások tovább folytatódnak, jelenleg a Latabár és a Munkásotthon utcában zajlanak munkálatok. Az önkormányzat azzal is segíti az ügyet, hogy a pályázati nyertes társasházak számára a közterület-használati díjból kilencven százalékos kedvezményt ad.

A pályázati lehetőségekkel éltek a Latabár utca 1-15. szám alatt lévő, tízemeletes társasház lakói is, melynek eredményeként megkezdődhetett a korszerűsítés.

– Minden szempontból megérett a ház a felújításra, úgyhogy kapóra jött a program. Pályáztunk és nyertünk – mondja Farkas Júlia közös képviselő. – Az állam a beruházás közel felét állja, a többi a lakókra hárul. Nem egyszerű így sem, de, ha nem nyerünk, alighanem elmarad a felújítás.

Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat, és lefestik a homlokzatot. A fűtési rendszer átalakítása sem marad ki: lehetőség lesz majd az egyéni hőfokszabályozásra és a mérésre. A kivitelező, a Kalotherm Zrt. február elején kezdte el a munkát és a tervek szerint augusztusban átadják az újjávarázsolt épületet, tudtuk meg Géczi Zoltántól. Korábban minden egyes ilyen munkánál komoly terhet jelentett a közterülethasználati díj fi zetése, mert az építőanyagok, a gépek, a felvonulási épületek sok helyet foglalnak el. Márpedig ez az összeg a pályázatokban nem számolható el. Ezt látva az önkormányzat még az elmúlt évben döntött arról, hogy a pályázati nyertes társasházak számára a közterület-használati díjból kilencven százalékos kedvezményt ad.

– Á. T.