Megújult a “Templom sétány”

  •  
  •  
  •  

Befejeződött a “Templom sétány” felújítása. Az augusztusban kezdődött munkálatok eredményeként új utcakép fogadja az itt élőket és az idelátogatókat. Új sétautak, pihenőhelyek és virágágyások létesültek. Az evangélikus templom előtt új, a templomhoz méltó díszes tér alakult ki.

Teljesen átalakult a Lebstück Mária utcai sétány a Nyár utca és a Munkásotthon utca közötti szakaszon. Az augusztus eleje óta zajló felújítás után a teljes utcakép megújult. Mostantól esztétikus burkolatú sétautak, színes virágágyások és új pihenőhelyek várják az újpestieket.

Az evangélikus templom előtti terület új, téglaszínű díszburkolatot kapott. A körülötte kialakított virágágyásokkal és padokkal tavaszra kellemes pihenőparkká válik. Itt találkoztunk Horváth Bélánéval.

– Huszonöt éve lakom a környéken, naponta járok erre. Ez a terület a nyolcvanas évek óta ugyanúgy néz ki, sőt az évek alatt egyre csak romlott az állapota, ezért korábban semmi kedvünk nem volt hosszabban sétálgatni, esetleg leülni – meséli a nyugdíjas hölgy. – Most viszont fantasztikusan széppé varázsolták a sétányt, amit nagyon köszönünk az önkormányzatnak. Hasonló korú nyugdíjas ismerőseimmel el is határoztunk, itt fogunk találkozni, beszélgetni, amikor az időjárás engedi – teszi hozzá.

Több környező intézményt is érintett a megújulás. A sétány vonzáskörzetébe tartozik a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, ahol az intézményvezetőt kérdeztük.

– Nagyon örülünk, hogy megújult a környék, hogy ilyen szép és kulturált lett. Iskolánk a “Szeretethíd”, a Magyar Református Szeretetszolgálat által elindított jótékonysági kezdeményezés keretében korábban már többször megtisztította a környék köztereit a szeméttől. Így a Lebstück Mária utca itteni szakaszát is. Reméljük, az átadás előtt álló sétány még sokáig ilyen szép marad. Mi biztosan mindent megteszünk érte – hangsúlyozta Pavletitsné Egressy Mária, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

– A korábbi években több panasz is érkezett az itt élőktől, leginkább a rossz járdák miatt. Az utóbbi hetekben több környékbelivel összefutottam, és lelkesen nyugtázták a változást. Örömmel hallgattam, hogy ők is büszkék az utcarész megújulására, és ezentúl szívesebben sétálnak a megszépült “Templom sétányon” – meséli Jókay Attila önkormányzati képviselő. Hozzáteszi: – Környezetünk gondozása, szépítése nagyon fontos, hiszen mindenkit a kulturált viselkedésre ösztönöz.

– Aki itt él, tudja, hogy ez a terület a nyolcvanas évek óta a mai állapotában van. Azóta az apróbb változtatásoktól eltekintve nem történt jelentős felújítás, az állagmegóvás is minimális volt, és ez a jellemző több lakótelepi környezetre is. A tervezéskor igyekeztünk fi gyelembe venni az itt lakó emberek szokásait, az intézményekbe (bölcsőde, óvoda, iskola) érkezők igényeit. Kollégáimmal jelenleg is azon dolgozunk, hogy a Rózsa utcától a Pozsonyi útig húzódó városrészben a “Templom sétányhoz” hasonlóan számos park és sétány mielőbb megújuljon. Mivel többhektáros területről van szó, a tervezés és a kivitelezés is időigényes, de bízom benne, hogy a következő helyszínen tavasszal meg tudjuk kezdeni a munkálatokat – mondta el lapunknak Rádi Attila városüzemeltetésért felelős alpolgármester.

G. – N.