Megújult az Idősek Otthona

  •  
  •  
  •  

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Bartók Béla Fidesz-frakcióvezető, az Újpesti Önkormányzat Gazdasági és Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnöke, valamint további vendégek jelenlétében Horváth Zoltán, az Egek Királynéja-főplébánia plébánosa, Újpest díszpolgára ünnepélyesen beszentelte a Fővárosi Önkormányzat Baross utcai Idősek Otthonának új épületszárnyát.

Február 6-án ünnepélyesen beszentelték és átadták a lakóknak a Fővárosi Önkormányzat Baross utcai Idősek Otthonát. Az átadón részt vett többek között dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Bartók Béla újpesti Fidesz-frakcióvezető, a Gazdasági és Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság elnöke, Skultéti József, a főváros szociálpolitikai osztályának vezetője, Horváth Zoltán, az Egek Királynéja-főplébánia plébánosa, valamint Grabarics Gábor, az építést kivitelező cég ügyvezetője.

Az eseményen elhangzott: a több mint százéves idősotthont Újpest városa hozta létre, amelyben eredetileg gyógyíthatatlan, helyi illetőségű betegeket ápoltak a karmelita rendbeli apácák segítségével. A második világháború után az intézmény Újpest kezeléséből átkerült a fővároshoz, amely kizárólag belső felújításokat végzett el. Az épület állaga az utóbbi években folyamatosan romlott. 2002-es döntésében a főváros elrendelte ugyan az immár idősotthonként működő intézmény rekonstrukcióját, ám megvalósulására egészen mostanáig várni kellett. A beruházás a közelmúltban lezárult. Az első ütemben a régi helyett egy új szárnnyal gazdagodott az otthon, szép belső terekkel, zöldfelülettel, új bútorokkal, befogadóképessége pedig 150 főre bővült.

– Ma házszentelőre jöttünk össze, és azt szeretnénk, hogy az itt élők teljes és boldog életet élhessenek, s mi biztosítani tudjuk számukra ehhez a feltételeket – hangzott el dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes ünnepi beszédében. Hozzátette: – Szeretnénk, ha az itt élők örömüket lelnék a most átadott épületben, amely funkciójában is el tudná látni azokat a feladatokat, amelyeket megálmodtak a tervezők.

– Az épület már száz éve hozzátartozik Újpest életéhez. Akkor vásárolta meg a város, és hozta létre benne az ápolási intézményt – mondta el az átadáson Bartók Béla, az Újpestet képviselő Fidesz-frakcióvezető. Hozzátette:  – Igaz, jó néhány évtizede fővárosi tulajdonban áll, mégis városunkat gazdagítja a most megszépült, kibővített férőhelyekkel tovább üzemelő idősotthon.
– Az elmúlt időszak nehéz volt itt lakónak és itt dolgozónak egyaránt – tekintett vissza a múltba ünnepi beszédében Juhász Lászlóné, az intézmény igazgatója. – Magam és kollégáim nevében csak azt mondhatom, nagyon örülünk az új épületnek – tette hozzá.

Az ünnepségen Horváth Zoltán, az Egek Királynéja-főplébánia plébánosa beszentelte az új épületet.

A beruházás második ütemében augusztus végéig az intézmény kastély része újul meg teljesen, további közösségi terekkel bővítve az idősek otthonát.

G.R.