Megvan a menetrend: így választ elő az ellenzék

  •  
  •  
  •  

Augusztusban indul az előválasztás, mindenki elindulhat. A képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg.

Augusztusban indulhat az ellenzéki előválasztás több hetes folyamata – írta az azon részt vevő hat ellenzéki párt (Momentum, DK, LMP, Párbeszéd, MSZP és Jobbik) szerkesztőségünknek is eljuttatott közös közleményében.

A pártok a napokban felállítják a lebonyolításhoz elengedhetetlen Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, ám jelezniük kell, hogy ha meg is választják őket, akkor melyik párt frakciójába kívánnak beülni.

Az előválasztáson való elinduláshoz először is támogató aláírásokat kell gyűjteni. Képviselőjelölteknek 400, miniszterelnök-jelölteknek húszezer támogató aláírás kell ahhoz, hogy az előválasztáson jelöltek lehessenek.

Utóbbiban még nincs nagy tülekedés: eddig Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, illetve Fekete-Győr András, a Momentum elnöke jelezték hivatalosan, hogy miniszterelnök-jelöltként indulnak el az előválasztáson. A politikai pletykák arról is suttognak, hogy talán elindul Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, illetve Dobrev Klára, aki most a DK EP-képviselőjeként dolgozik. Karácsony korábban azt mondta: ha nem lesz előválasztás, akkor biztosan nem indul, így most ismét lehet találgatni arról, megméreti-e magát.

Mindenki szavazhat majd, aki a választáson is törvényesen részt vehet, sőt, azok is, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. A pártok közölték azt is: a közös program kérdéseit még májusban társadalmi vitára bocsátják.

, , , , , , ,