Immár hároméves hagyomány, hogy Szent István ünnepe után mutatják be azt a magyar bort, amely Újpest Boraként képviseli a várost.
Az idei, három szőlőfajtából megalkotott nedűt Kassai Endre, az Emberi Erőforrások főosztályának vezetője méltatta közvetlenül az Újpestért Díjak és az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevelek átadása után az Újpesti Városnapokon.
– Három éve vetődött fel a gondolat, hogy Szent István ünnepét követően (minden évben) bemutassunk egy magyar bort, amely képviseli városunkat – kezdte a 2013-as Újpest bora méltatását Kassai Endre főosztályvezető.
Hozzátette és egyben kiemelte: Újpest Boraként elsősorban kézműves borászok termékeit népszerűsítenék, amely alkotások célja, hogy összetéveszthetetlenek legyenek.
Az Újpest Bora 2013 címet elnyert nedű a villányi borvidékről származik, és tavalyi évjáratú, amely esztendő a villányi Wunderlich Alajos Lojzi szerint jó termést hozott.
A várost képviselő nedű hetven százalékban portugieser, a fennmaradó harminc százalékot pedig a cabernet és merlot szőlőfajták között „osztja fel”, amelyek közül az első meghatározza, a cabernet lekerekíti, a legutolsó pedig harmonikussá teszi a kereskedelmi forgalomban nem kapható italt – tette hozzá Kassai Endre.
Újpest Borát elsősorban vörös-és vadhúsokhoz ajánlják.
MOA