Melyik megoldást válasszuk?

  •  
  •  
  •  

Kamattámogatás, végtörlesztés, rögzített árfolyam. Számos lehetőség, amelyek arra hivatottak, hogy a bajba került devizahiteleseket segítsék. Vajon melyik a legjobb?

A gazdasági válság, amelyet az euroválság csak súlyosbított, egyre nagyobb terhet ró azokra, akik annak idején devizában (elsősorban svájci frankban) adósodtak el. A hitelek zöme lakáscélú kölcsön volt, amiből az következik, hogy a bajba jutottak a fedél nélküliség rémével fekszenek-kelnek.

Az ő megsegítésükre nemcsak a kormány, de például Újpest Önkormányzata is hozott intézkedést. Természetesen a terhek könnyítésére továbbra is adottak az állam által nyújtott lehetőségek, mint például a napokban „hozzáférhetővé” vált végtörlesztés. Ennek lényege, hogy aki december 31-ig egyösszegben kifizeti a banknak a fennálló hitelhátralékát, azt rögzített, 180 forintos frankárfolyamon teheti meg. Ez persze nem vonatkozik azokra, aki 180-as árfolyam fölött adósodtak el.

A hitel kiváltása nyilván csak egy másik (forint)hitel felvételével lehetséges, ez azonban még mindig kedvezőbb kondíciókat jelent, mint a mostani, állandóan változó árfolyamú, egyre drágább frankhitel.

Az állam máshogy is segít: azt tervezik, hogy bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást. Az a bajba jutott adós, aki kisebb lakásba költözik, jelzáloghitelt vehet fel állami kamattámogatás mellett.

Azok számára, akik még tudják fizetni a hiteleiket, az újpesti önkormányzat pályázatot hirdetett. A szigorú feltételek mellett kiírt pályázat nyertesei legfeljebb havi 30 000 forint támogatást kaphatnak, maximum hat hónapig. A támogatásra az pályázhat, akinek lakása Újpesten van, nincs más, beköltözhető ingatlana, üdülője stb, bejelentett lakhelye a hitellel terhelt lakás, nincs közüzemi díjhátraléka és a lakás hitelhez nem vett igénybe egyéb támogatást. Az összes feltételről a www.ujpest.hu oldalon tájékozódhatnak. Érdemes sietni, mert a pályázatok benyújtásának határideje 2011. november 7.