Menjünk a vásárba!

  •  
  •  
  •  

Hogy hová menjünk a hétvégén, ha nem akarjuk elhagyni Újpestet? Nem is lehet kérdés: a karácsonyi vásárba! A szombati munkanap miatt ugyan egy nappal lerövidül a pihenőidő, de kikapcsolódásként máris sztárfellépőket, gyermekprogramokat kínálunk. Közös adventi gyertyagyújtásra hív szombaton délutánra az Újpesti Evangélikus Egyház. Közérdekű hírünk: a Mikulás is a városban van!

Találkozzunk többször! – most is

Gáspár Laci, Király Viktor és Linda, a horvát–dalmát népzenét játszó Kecskés-együttes és a Fourtissimo zenekar a vendége az Újpesti Karácsonyi Vásár nagyszínpadának, illetve a városháza dísztermének. Az Ifjúsági Házban babaszínház és Mikulás-fotózás, kézműves-foglalkozás várja a gyermekeket ezen a hétvégén. A szabadtéri programok idején az önkormányzat jótékonysági szervezete, az Újpesti Cseriti is várja a 10-es faházban, kézzel festett karácsonyfadíszekkel az adományozókat. A vásárváros 10-es faházában az Újpest Márkabolt újdonságai és közkedvelt tárgyai is megvásárolhatók. Téli sapkákat például bevezető áron kínálnak.

Újpest Önkormányzata a Találkozzunk többször! programsorozat jegyében egészen december 24-ig várja Önt, családját, barátait színes programokkal, neves fellépőkkel, városházi koncertekkel közös adventi gyertyagyújtásra a Szent István térre és a többi helyszínre. A Szent István téri vásárváros faházaiban megannyi portéka csábít ajándékvásárlásra, a finom falatok és a forró italok pedig a jó hangulatot fokozzák. Közkívánatra idén újra műjégpálya várja a korcsolyázókat a városháza mellett, egészen február közepéig.
Az Újpesti Karácsonyi Vásár részletes programjait az Újpesti Naplóban és a www.ujpest.hu/karacsonyivasar oldalon adjuk közre. Azonban a HétVÉGRE összeállításunkban is felhívjuk a figyelmet a második vásári hétvége eseményeire: tessék választani!

Programok hétfőtől vasárnapig
December 6., péntek
16.00–21.00: Korizz a Mikulással! Szent István tér, korcsolyapálya

December 7., szombat
10.00: Kukucs. A Ciróka Bábszínház babaszínházi előadása. (Előzetes jelentkezést vártak a szervezők,, minden jegy elkelt.) Ifjúsági Ház
10.00–13.00: Kézműves-foglalkozás. Ifjúsági Ház
11-től 13 óráig és 14-től 17 óráig: Fénykép a Mikulással. Ifjúsági Ház. (Minden jegy elkelt, de a Mikulás egy hét múlva is örömmel fotózkodik a gyerekekkel.(Jelentkezni a mikulasfotozas@ujpestimedia.hu címen lehet.)
16.00: Adventi gyertyagyújtás az Újpesti Evangélikus Egyházzal. Szent István tér, nagyszínpad
17.00: Király Viktor és Király Linda koncertje. Szent István tér, nagyszínpad

December 8., vasárnap
16.00: Horvát–dalmát régizene. A Kecskés-együttes fellépése. Horvát nemzetiségi műsor. Városháza, díszterem
17.00: Fourtissimo zenekar, Szent István tér, nagyszínpad
18.00: Gáspár Laci koncertje. Szent István tér, nagyszínpad

Érdemes a programokra kilátogatni, nézelődni, s ehhez melegen öltözni. Engedjük át magunkat az ünnepi hangulatnak.

Korcsolyával a város szívében
Régi újpesti telek hangulatát idézi az a szabadtéri jégpálya, amely a Szent István téren, a városháza szomszédságában épült advent, az ünnepek és a téli szezon idejére. A legsportosabb városban természetesen műjég készült az Újpesti Karácsonyi Vásárra, hogy egészen február közepéig számtalan kis és nagy gyermeket örvendeztessen meg a téli sportok egyik legszebbjével: a korizással.
Az önkormányzat által biztosított jégpálya használata ingyenes a gyerekeknek. Jégre lépés a kori mellett csak kesztyűben lehetséges – hívják fel erre a gyermekek figyelmét.
A jégpálya az Újpesti Karácsonyi Vásár idején számos programot kínál: december 6-án 16-tól 21 óráig például a Korizz a Mikulással! programra invitálják a gyermekeket. December 13-án és 20-án 16-tól 21 óráig kívánságműsor szolgáltatja a kori alá valót. Érdemes a nyitva tartást megismerni:
Nyitva tartás hétköznap:
15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
Iskolák ügyversenye december 13-án, 17-én és január 31-én 13.30-tól 15.30-ig.
Hétvégén:
– 9-től 14 óráig közönségkorcsolyázás;
– 15-től 21 óráig közönségkorcsolyázás.
Ünnepnapokon:
– december 24-én 9-től 12 óráig;
– december 25-én 12-től 21 óráig;
– december 26-án 9-től 21 óráig;
– december 31-én 9-től 17 óráig,
– január 1-jén 12-től 21 óráig.
Fontos tudnivaló: a jégpályát mindenki saját felelősségére használhatja.

A négy gyertya: a növekvő fény szimbóluma
Advent idejében járunk. Advent, Adventus Domini, az Úr eljövetelét, Úrjövetet jelent. Advent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka. Amelyet a csönd, elmélkedés, imádság, a bűnbánat, a karácsonyra való készülés jellemez. Mindennek szellemében gyújtsuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, kezdődjék a tágabb értelemben is vett várakozás!

Hit, remény, szeretet, öröm
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, ezek a hit, a remény, a szeretet és az öröm.
Adventi gyertyagyújtás Újpesten, a Szent István téren
Újpesten, a Szent István téren felállított fényfenyő, a karácsonyi vásár is jelzi: közeleg az ünnep. Újpest adventi koszorúján a gyertyákat ezúttal is az egyházak részvételével gyújthatjuk meg az Újpesti Karácsonyi Vásár programjaként, a Szent István téri nagyszínpadon.
Időpontok:
December 7-én, szombaton 16 órakor az újpesti evangélikus egyház gyújt gyertyát, műsor keretében.
December 14-én, szombaton 16 órakor a református egyház képviselői lobbantják fel a harmadik gyertya lángját, műsor kíséretében.
December 21-én, szombaton 16 órakor a katolikus egyház képviselői gyújtják meg a város adventi koszorúján a negyedik gyertyát.

Gyermekes családoknak
 
Advent Káposztásmegyeren
Adventi vásár színhelye péntektől vasárnapig a Megyeri Klub. Vasárnap 10 órától Mikulás-futás és Mikulás-matiné színesíti a programot.

A Mikulás már a városban van.
Szombaton már korán reggel, 8 órától járja a piacot, találkozzon Ön is vele!
Szombaton 10 órától Mikulás-koncert színhelye a Lóverseny téri Közösségi Ház. A Rex Állatsziget programjában a Hahó együttes és Sasvári Sándor is fellép. A Rex az Állatszigeten 13 órától 16 óráig családi délutánra várja a családokat.
Luca-nap
Vasárnap 10 órától Luca-bált tart gyermektáncházzal a Bem Néptáncegyüttes az Ady Endre Művelődési Házban.

Színház
Szombaton Jókai Anna: Fejünk felől a tetőt című színpadi játékát viszi színre az Újpest Színház. Az előadás bérletes, de jegyek még vásárolhatók a helyszínen: az Ady Endre Művelődési Házban.
Zenés est
A Megyeri klubban szombaton a Musica Florens Kamarazenekar koncertje varázsol ünnepi hangulatot, 16 órától.

A karácsonyi vásár mellett

Szombaton ismét oltópont
Az egészségmegőrző programok sorát az influenza elleni védőoltás beadásának ajánlásával kezdjük. Szombaton is várja az újpestieket a Sanofi Tó utcai oltópontja. A kedvezményes áron, helyben megkapható védőoltás mindazok számára ajánlott, akik nem kaphatják meg térítésmentesen, de szeretnék biztonságban tudni magukat, hozzátartozóikat, miközben így nem esnek ki a munkából sem.
A Tó utca 1–5. szám alatti oltóponton mikrotűs beadással az oltás 2500 Ft, hagyományos beadással 1500 Ft. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013–2014-re vonatkozó javaslata alapján a Sanofi oltóponton is igényelhető vakcina a jelenleg is cirkuláló három vírustörzs ellen nyújt védelmet. ( Az oltópont még további egy alkalommal, december 14-én áll az újpestiek rendelkezésére)

Vár az uszoda is
Mozgásképpen az úszást ajánljuk, amellyel testünket és lelkünket egyaránt felüdíthetjük. A város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. (Bővebben: www.haloujpest.hu)

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak. Az Újpesti Karácsonyi Vásárra meglepetéssel készülnek az olvasókör tagjai. Mindazok, akik az utcakönyvtárban könyvet kölcsönöznek, szombatonként egy további kötetet kapnak ajándékba.

Időszaki kiállítások Újpesten
A Gruber Béla-emlékkiállítás, a Polgár Centrumban, az Újpest Galériában várja a látogatókat, december 8-ig.
Boldog otthonok. Kőrös Márta diorámakiállítása december 19-ig látogatható az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium Károlyi Galériájában.
Az Igazgyöngy Művészeti Alapítvány karácsonyi gyermekrajz-kiállítása január 2-ig mindennap látogatható az Ifjúsági Ház Új Galériájában.

Állandó kiállítások
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Ányos és Ambrus, vasárnap Emőke és Mária nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat

B.K.