Menjünk uszodába, vár a libanap is!

  •  
  •  
  •  

A hétvége a Márton-napi ünnepkör jegyében telik, több helyen is hódolhatunk a hagyományoknak, sőt a libaétkeknek. A szabadidő a mozgásnak kedvez, ajánlatunkban kiemelt helyen a héten megnyílt Halassy Olivér Városi Uszoda feltérképezése szerepel.

Kedden adták át, és szerda óta a nagyközönség előtt is nyitva áll a város új büszkesége, a Halassy Olivér Városi Uszoda. Az uszoda és rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő új uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló. Jegyárak: újpestiek a lakcímkártya felmutatásával 15 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Felnőttjegy: 1760 Ft, újpestieknek 1500 Ft; diák- és nyugdíjasjegy: 1000 Ft, újpestieknek 850 Ft; 7 év alattiaknak: 800 Ft, újpestieknek 680 Ft. Az uszodában bankkártyát és Szép-kártyát elfogadnak. ( Bővebben: www.haloujpest.hu)

Libanap a piacon

A Márton-napot megelőző szombaton, november 9-én hagyományosan ingyenes ételkóstolóval várja tíz órától az Újpesti Piac- és Vásárcsarnok Felügyelősége a vásárlókat. Ezúttal – közkívánatra – ludaskása készül a kondérban. Két gyönyörűséges és türelmes liba pedig állatsimogatóra érkezik a felnőttek és főleg a kisgyermekek örömére.

Márton-napi libaságokkal az Aquaworld Budapest Élményfürdő is készül, kicsiket és nagyokat egyaránt várva a hétvégén. Az ajánlatban ételek is szerepelnek.

Szombat estére
Szombaton estére (19 órakor) színházi előadást ajánlunk: Spiró György Prah című komédiája, az Újpest Színház előadása a Kamaraszínházban, a Polgár Centrumban. Szereplők: Dóka Andrea és Czvetkó Sándor. Rendező: Krizsik Alfonz.

Ismét Újpesten vendégszerepel a Benkó Dixieland Band, szombaton 19 órakor az Ady Endre Művelődési Házban várják a zenekar és a dixie-muzsika kedvelőit.

Szombaton: Piac-Placc
A szombat hagyományosan piacnap ezen a hétvégén is, így ajánljuk a Piac-Placc felkeresését, amely reggel 6 órától 15 óráig tart nyitva a Duna sétányon. Az Újpesti Párbeszéd javaslatai alapján indult kezdeményezés árusítóknak és nézegetőknek egyaránt kínál érdekességeket, másutt ritkán fellelhető antikvitást, régen feledésbe ment tárgyakat, régiségeket.

Helyi vállalkozók börzéje
A vásárok közé feliratkozik szombaton a vállalkozói börze, amely az Újpesti Kulturális Központ Megyeri Klubjában lesz 9 és 13 óra között. A vállalkozók széles palettát nyújtanak át tevékenységükről, akciókkal, számos ingyenes vizsgálattal a felnőtteket, kézműves-foglalkozással a gyermekeket várják.

Babavilág, bababörze
Szombaton a kisgyermekes családok adhatnak egymásnak randevút a Lóverseny téri Közösségi Házban, ahol használt, de jó minőségű, olcsó gyermekruhák, játékok, kiegészítők vására zajlik 9 órától 13 óráig.

Utcakönyvtár: könyvcsere
Szombatonként szakavatott könyvbarátok, a Könyvjelző elnevezésű olvasókör tagjai 9 és 14 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére hoznak magukkal, új olvasmánnyal távozhatnak.
Vasárnap estére
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 10-én, vasárnap 16 órától Kármán György-emlékkoncertet szervez az újpesti zsinagóga és Újpest Önkormányzata. A koncert térítésmentes, helyfoglalás érkezés szerint. Közreműködnek: Prof. Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora és a MÁV Szimfonikusok. Vezényel: Héja Domokos, a Magyar Állami Operaház karmestere. Ének: Fekete László, Gál Áron, Gáspár Miksa, Székelyhidi Hajnal, Zucker Immánuel, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kántorai, az egyetem Goldmark Kórusa. Vezényel: Ádám Mária. Orgonán közreműködik: Dobszay Péter.
Helyszín: az újpesti zsinagóga, Budapest IV., Berzeviczy G. u. 8.

Verdi és Wagner
Vasárnap 18 órakor a Koncertmuzsika Zenekar koncertje lesz Verdi és Wagner születésének 200. évfordulója tiszteletére az Ady Endre Művelődési Házban.

Kisgyermekes családoknak
Egyedülálló családi játszópark
Továbbra is várja a lurkókat és a felnőtteket a Tarzan™ Park, Magyarország egyedülálló szabadtéri családi játszóparkja, amely rendkívül népszerű továbbra is. A siker egyik záloga, hogy az újpestieket kedvezményes jegyár várja a lakcímkártya felmutatásával. A park őszi akciókat is kínál. 15 fő feletti, szervezett iskolai vagy óvodai csoportok részére például 650 Ft/fő jegyárral, kifejezetten újpesti 15 fő feletti csoportok esetében 500 Ft/fő jegyárral kalkulálhatunk. Hétfőtől péntekig a megvásárolt gyermekjegy mellé a kísérőjegy ajándék. A közel kéthektáros parkban a gyerekek szórakozását és biztonságát játékmesterek felügyelik. A Tarzan™ Park megközelítése ideális kerékpárral is. A bejáratnál kényelmes és korszerű kerékpártárolókat alakítottak ki. A park szülinapi partik színtere lehet, a Tarzan Terasz zsúrokra is kiválóan alkalmas. (Cím: IV., Tábor u. 28. Nyitva tartás: mindennap 9-től 18 óráig.)

Szakkör és táncház
A Rex Állatszigeten szombaton 10 órától 12 óráig a Lovas Tanoda-szakkör a kedvelt négylábúak viselkedéséről tart foglalkozást 10 órától 12 óráig.
Szombaton 17 órától a „Szederinda” aprók táncháza várja a kisgyermekes családokat a Lóverseny téri Közösségi Házban.

Időszaki kiállítások Újpesten

A vizuális művészet kedvelőit váró új tárlatok:
Az Újpest Galériában az Újpesti Vicctorony karikatúrakiállítás és Morelli Edit festőművész tűzzománc-kiállítása várja a látogatókat.
Az Ifjúsági Ház Új Galériájában az Újpesti Művészek Társasága 33 tagjának csendélet-kiállítása látható, mindennap.

Állandó kiállítások
Két ezredév között – fejezetek Újpest történetéből. Állandó kiállítás az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben. A tárlat megtekinthető: szombaton 10-től 14 óráig. (Keddtől péntekig 10-től 17 óráig.)

Hétvégi randevú
Minden vasárnap 17 és 22 óra között az Ady Endre Művelődési Házban táncos esték követik vasárnaponként egymást a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével. Közreműködik a Szilver zenekar. Belépődíj: 1000 Ft/fő, klubtagságival 800 Ft/fő. Asztalfoglalás személyesen vagy a 231-6000-es telefonszámon.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Tivadar, vasárnap Réka nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

B.K.