Mentés – másként

  •  
  •  
  •  

Szombaton 9 és 13 óra között zajlott a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentő Szervezet katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlata Soroksáron. A gyakorlaton az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület tagjai is tevékenyen részt vettek.

A bemutatóval egybekötött gyakorlat arra a feltételezett helyzetre épült, hogy egy összetett katasztrófahelyzet áll elő a fővárosban, amelynek a felszámolásához a hivatásos erők segítségül hívják az önkénteseket is. Ily módon közös munkával bizonyították, miként tudnak együtt végrehajtani egy komplex, több helyszínen zajló veszélyhelyzet-kezelési, mentési műveletet.

Háromszáz önkéntessel

Varga Ferenc tűzoltó dandárparancsnok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a gyakorlaton 30 szervezet, több mint 300 önkéntessel vett részt és nem először bizonyították, hogy a különböző, független speciális egységek együttműködése vészhelyzetekben is eredményes és hatékony. Példaként említette a közelmúltban történt Andrássy úti tetőtéri tűzesetet, melyen hasonlóképpen az egyesített Mentő Szervezet nyújtott segítséget.

Modellezett vészhelyzetek

Az egymást követő, modellezett veszélyhelyzetekben többek között közúti, mélyből és magasból mentés, kutatás-felderítés, vegyi mentesítés, sürgősségi egészségügyi ellátás, valamint a melegedő- és szükségszálláshelyek berendezése is szerepelt, de a gyakorlatban olyan csoportok is részt vettek, amelyek kutyás kereső-kutató feladatot láttak el, vagy éppen víz alatti búvárfeladatokat végeztek.

Műszaki mentés, hóban

Elsőként egy műszaki mentés zajlott, ahol az önkéntesek erőgépe egy „hóakadálytorlaszt” távolított el a feltételezett tömegkarambol helyszínéről, ezt követően kezdhették meg a tűzoltók a mentési műveletet. A gyakorlat forgatókönyvében vázolt szituáció szerint a polgárőr- és egyéb, civilekből álló egységek bevonásával mentették ki a hótorlaszok fogságába esett embereket. Ezt követően egy tűzeset kapcsán a pincerendszerbe szorult embereket szabadítottak ki a mentőerők, majd az egészségügyi sátor működtetését lehetett megtekinteni, ezzel egy időben pedig egy többemeletes épület felső szintjéről mentenek ki túlélőket, kutyás keresést követően, alpintechnikai módszerekkel.
Kommunikációs speciális egység

Szenderák Attila, az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, hogy az egy éve alakult Észak-pesti Mentőcsoport az esemény vezetésbiztosítását kapta feladatul. Ők biztosították a mentési munkálatok teljes vezeték nélküli kommunikációját, bizonyítva, hogy a jól képzett, minősített újpesti csapatnak komoly szerepe lehet a Fővárosi Mentő Szervezet munkájában, a mentőegységek együttműködésében. Mindezt saját infrastruktúrával, egy általuk speciálisan átalakított Iveco haszonjármű „fedélzetéről” vezérlik, amelynek megvásárlásához korábban Újpest Önkormányzata is egymillió forintos támogatást nyújtott. Elmondása szerint bátran kijelenthető, hogy képzettségüknek, egyéni fejlesztéseiknek és átgondolt beruházásaiknak köszönhetően mára az ország legjobban felszerelt, sokoldalú feladatokat ellátni képes kommunikációs speciális egységévé váltak.

kép és szöveg: matt