Mentőöv a devizahiteleseknek

  •  
  •  
  •  

Több kedvező változás könynyíti meg a devizában eladósodottak életét. Az árfolyamgát kedvezményezetti körének bővítéséről már lapunk megjelenésének idejére döntés született. A további kedvező módosításokat dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő ismertette.

– A mi álláspontunk az – fejtette ki a képviselő -, hogy a devizahitelek rossz, elhibázott pénzügyi termékek. A bankok hibáztak, az ő felelősségük, hogy kijavítsák a hibát. Addig is, amíg ennek módjáról megegyeznek az érintettekkel, a Fidesz-frakció javaslatára az Országgyűlés arról döntött, hogy az eddig bevált eszközökkel folytatjuk a bajba jutott családok kimentését. Sőt, az új jogszabállyal kiszélesítettük azoknak a körét, akik beléphetnek az árfolyamgátba. Így már azok is igényelhetik, akiknek több mint kilencvennapos elmaradásuk van. Ennek a döntésnek köszönhetően további 150 ezer családnak nyílik lehetősége arra, hogy öt éven át fi x árfolyamon törlessze devizahitelét – mondta dr. Hollósi Antal. – November 8-ától azok is élhetnek az árfolyamrögzítés lehetőségével, akik húszmillió forint feletti hitelt vettek fel, a könnyítés igénylése azonban továbbra sem kötelező.

Az árfolyamrögzítés időtartama öt évre szól, az euró rögzített árfolyamát 250, a svájci frankét 180, a japán jenét pedig 2,5 forintban határozták meg.

Dr. Hollósi Antal hozzátette: a kormány a devizahitelek kapcsán a Bankszövetségtől új javaslatot vár, a Kúriától pedig jogegységi döntést, hogy ne szülessenek egymásnak ellentmondó bírói ítéletek a devizahitelek ügyében.

KÖNNYEBBSÉG A FORINTHITELESEKNEK IS
Nem feledkeztek meg a forinthitelesekről sem. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése egymillió forinthiteles terheit csökkenti, mivel a jegybanki alapkamattal együtt a hitelek után fi zetendő kamat mértéke is csökkent.

MEGHOSSZABBÍTOTT KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM
További könnyebbség idén, hogy meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot. Dr. Hollósi Antal ezzel kapcsolatban azt mondta: az eredetileg a december 1-je és március 1-je közötti időszakot november 8-a és április 30-a között határozták meg. Április végéig minden kilakoltatással kapcsolatos végrehajtást felfüggesztenek, ebben a meghosszabbított időszakban senki nem kerülhet utcára.

KÖNNYEBBEN JUTHATUNK A PÉNZÜNKHÖZ
Február elsejétől havi két alkalommal, összesen százötvenezer forint vehető fel ingyenesen a bankautomatákból. – Nem alkalmanként, hanem havonta összesen százötvenezer forintról van szó, amelyet egy vagy két részletben lehet díjmentesen fölvenni. A díjmentes készpénzfelvétel hat és fél millió embert érint, akiknek december 1-je és január 20-a között kell megjelölniük azt a bankszámlát, amelyikre a könnyítést érvényesítenék. Ezt személyesen a bankfi ókban, illetve online is megtehetik – hangsúlyozta a képviselő.