Mentőöv a hosszabb táv

  •  
  •  
  •  

Idén elsősorban az U23-as gyorsasági világversenyeken szeretne jól szerepelni Györgyjakab Máté. Az UTE tehetsége tavaly, utolsó éves ifi ként, világbajnok lett a győri maraton-világbajnokságon, gyorsaságiban tagja volt az 1000 méteren bronzérmes ifi négyesnek.

Két hét portugáliai edzőtáborozás után Sevillában folytatta a felkészülést az UTE 10 fős férfi kajakos csoportja, benne az U23-as keret tagjával, Györgyjakab Mátéval.
– Portugáliában két hét alatt tudtunk evezni háromszázötven kilométert, amivel elégedett vagyok – mondta a kajakos. – Nagyon szép, nyugodt környezetben voltunk Mertolában, majd átköltöztünk Sevillába. Itt is jók a körülmények, annyi a különbség, hogy Portugáliában üres volt a víz, itt pedig már csúcsforgalom van, más csapatok is itt készülnek. Bár időre menések idén még nem voltak, a tréner, Gannoruwa Levente szerint csoportja nagyot lépett előre a tél alatt.
– Az első éves felnőtt versenyzők, Piller Kristóf és a tavaly maratoni aranyérmet szerző Györgyjakab Máté is jól teljesít. Máté erősödött, javult az állóképessége,
szerintem jobban is evez, mint egy évvel ezelőtt. Sokat várok tőle, nagy dolgokra lehet képes 1000 méteren, négyesben és párosban is. Györgyjakab Máté az U23-as Európabajnokságon és világbajnokságon is szerepelni szeretne.
– Egyelőre csak a korosztályos versenyekben gondolkodom, nem akarok elszállni – mondta. – Még nem tudom, hogy milyen számokban indulok, ezt az edzőimmel fogjuk eldönteni. Bármilyen szám jó lenne, az egyes pedig egy merész álom. A lényeg, hogy rajthoz állhassak a világversenyeken és minél feljebb kerüljek a dobogón. Az ifi egyesben maratoni világbajnoki címet szerző versenyző 2016-ban tehát elsősorban a gyorsasági szakágra koncentrál, de azt mondja, azért a maratoni versenyzés is szóba jöhet nála.
– Igaz, eddig a maratonban sikeresebb voltam, de a hosszútávot idén inkább mentőövnek szánom magamnak.
GG